De aandelenkoersen zijn wereldwijd flink gekelderd door de coronacrisis. Hoewel de blinde beurspaniek nu voorbij is, zijn de oude niveaus nog ver weg. Hoe zijn agri-grootmachten uit de crash gekomen?
John Deere trekt prognoses in
We beginnen met John Deere, waarvoor het nog koffiedik kijken is in hoeverre de verkopen terugvallen. Uit voorzorg besloot de Amerikaanse trekkergigant de winstverwachting voor dit jaar in te trekken. Ondanks de handelsoorlog presteerde Deere vorig jaar redelijk goed op de beurs, maar dit jaar zien analisten het somber in. De Amerikaanse investeringsbank Jefferies Group heeft de verwachte winst per aandeel (indicatie voor dividend) voor 2020 bijgesteld, van $10 naar $6.
ForFarmers stelt strategie uit
ForFarmers, een van de weinige beursgenoteerde agrarische bedrijven in Nederland, presteert al een tijdje minder op de beurs. Het aandeel was voor de crash al weggezakt, doordat het veevoerconcern de afgelopen kwartalen minder goede cijfers kan weerleggen. Daarbij is de toekomst van de veehouderij in Noord-West Europa nog ongewis en juist hier is ForFarmers dominant aanwezig. Beleggers moeten nog even geduld hebben hoe hierop wordt ingespeeld. De onthulling van de nieuwe strategie is tot het najaar uitgesteld. Hoewel de koers intussen weer aantrekt, zijn de oude niveaus nog ver weg.
Personele problemen bij Tyson Foods
Vleesverwerkers in de VS zijn broeinesten van corona-uitbraken. Ook Tyson Foods, een van de grootste vleesconcerns, kampt met personele problemen. Een productielocatie in Iowa is deze week bijvoorbeeld noodgedwongen gesloten. Om de ruim 110.000 medewerkers een hart onder de riem te steken besloot de directie begin april dat zij $60 miljoen mogen verdelen, wat neerkomt op een slordige $500 per medewerker. Tijdens de beurscrash heeft het aandeel flinke klappen gekregen, maar vanaf half maart vindt er herstel plaats.
Bayer: Kan het nog slechter?
In dit overzicht mag het Duitse chemieconcern Bayer niet ontbreken. Het aandeel presteerde de afgelopen jaren ronduit beroerd, door een reeks aan miljardenclaims omtrent RoundUp. In maart zakte de koers nog verder weg. De vraag is, kan het nog slechter? Daarover lopen de meningen uiteen. Een snel stijgende beurskoers ligt echter niet voor de hand. In veel 'groene' beleggingsportefeuilles is namelijk geen plaats voor chemieconcerns.
Aardappelcrisis treft Lamb Weston
Het zijn lastige tijden voor veel aardappelverwerkers en niet in de laatste plaats voor het Amerikaanse Lamb Weston, ook actief in Nederland. Het aandeel is in maart bijna gehalveerd. Omdat de fritesafzet fors is terugvallen, heeft het bedrijf de omzetverwachting voor dit jaar ingetrokken. Maar naast corona spelen er meer problemen. Het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2019/20 was namelijk slechter dan analisten hadden verwacht. Door onder meer hogere grondstofkosten daalde de brutowinst met bijna 10% tot $250 miljoen.
Analisten positief over Kerry Group
We sluiten het overzicht af met de prestaties van de Ierse Kerry Group, groot in de zuivel. Ooit opgericht door melkveehouders, een slordige 15% van de melkproductie in Ierland hebben zij in handen. Ook dit aandeel is in maart hard geraakt. Hoewel zuivelverwerkers met grote afzetproblemen kampen, zijn analisten niet somber over de toekomst. De leidende positie in opkomende markten betekent sterke groeivooruitzichten. Daarbij heeft Kerry sterke merken in de verschillende consumentenmarkten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886770/hoe-doen-agroconcerns-het-in-crisistijd-op-de-beurs]Hoe doen agroconcerns het in crisistijd op de beurs? [/url]