De grootste bezitter van agrarische grond in Nederland, a.s.r., heeft een nieuwe pachtvorm geïntroduceerd voor jonge agrarische ondernemers: Jonge Boeren Erfpacht. Met dit product wil het concern jonge boeren ondersteunen in het overnemen en opstarten van een agrarisch bedrijf.
Ronald Kramer, rentmeester voor Zuid-Nederland: “We willen minder kapitaalkrachtige jonge boeren een helpende hand bieden voor innovaties in het bedrijf.”
Jonge Boeren Erfpacht is een vorm van erfpacht waarbij a.s.r. de landbouwgrond financiert. Het verschil met andere vormen van erfpacht zit in de hoofdsom. Hierdoor hoeven jonge boeren minder kapitaalkrachtig te zijn bij het overnemen of starten van een agrarisch bedrijf. Ronald Kramer geeft uitleg.
Waarom hebben jullie Jonge Boeren Erfpacht opgezet?
“We kregen bij a.s.r. real estate in onze gesprekken met jonge ondernemers steeds vaker te horen dat ze te weinig kapitaalkrachtig zijn om een agrarisch bedrijf over te nemen, terwijl ze vaak innoverende plannen hebben. Het overnemen van een agrarisch bedrijf gaat gepaard met grote bedragen en het is, zeker in de huidige tijd, niet eenvoudig om een compleet bedrijf te financieren bij een bank. Dit heeft ons geïnspireerd om een nieuw product te ontwikkelen, speciaal voor deze doelgroep.”
In welk opzicht is deze vorm van erfpacht anders dan reguliere vormen van erfpacht?
“Het grootste verschil bij Jonge Boeren Erfpacht en de reguliere vormen zit in het investeringsbedrag vanuit a.s.r. Bij dit product is het investeringsbedrag van a.s.r maximaal 90% van de marktwaarde van de grond. De overige 10% investeert de boer in de grond. Bij de andere vormen van erfpacht is het maximale investeringsbedrag 70% van de marktwaarde. Hiermee willen we meer risico nemen en een groter bedrag investeren in de landbouwgronden van jonge boeren. In ruil hiervoor vragen we inzicht in de bodemkwaliteit om te kunnen zien op welke wijze de boer duurzaam bodembeheer toepast. Hiervoor maken we gebruik van de Open Bodem Index. Dit is een tool die de agrarische sector in de toekomst moet helpen om de bodemgezondheid te verbeteren.” Het product is bedoeld voor jonge boeren, waarbij een leeftijdsgrens geldt van maximaal 70 jaar bij het einde van de looptijd.
Is er veel animo voor dit product? En is er ook een limiet gesteld voor een maximaal aantal hectares en/of boeren?
“Ja, er is in de afgelopen dagen vanuit de sector al veel aandacht geweest. Bij de invoering hebben we vooralsnog geen limiet gesteld. We bekijken onze investeringen vanuit onze totale portefeuille aan beleggingen in grond en bekijken elk jaar opnieuw hoeveel wij investeren in het product Jonge Boeren Erfpacht. Dit is mede afhankelijk van de animo.”
Hoe is het canonbedrag opgebouwd en wat is het canonpercentage?
“De hoofdsom, dus het bedrag dat a.s.r. investeert, volgt net als bij andere erfpachtproducten de indexering op basis van de consumentenprijsindex van het CBS. De te betalen erfpachtcanon volgt dus de inflatie. Het canonpercentage staat daarentegen vast vanaf het begin van de looptijd tot aan het einde. Dit percentage is afhankelijk van de totale looptijd en van het geïnvesteerde bedrag vanuit de boer.”
Over de extra duurzaamheidseisen, wat houden deze in en is dit vrijblijvend?
“Het meedoen aan de Open Bodem Index is wel een vereiste voor Jonge Boeren Erfpacht. De bodemgegevens worden anoniem ter beschikking gesteld. Ook willen we graag andere specifieke duurzaamheidsafspraken maken met de desbetreffende boer. Wij streven naar een klimaat-slimme portefeuille. Het monitoren van de kwaliteit van de bodem is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom willen we met de boer specifieke afspraken maken over duurzaamheidsmaatregelen die de duurzaamheid en biodiversiteit stimuleren. Dit kunnen kleine maatregelen zijn als akkerranden, houtwallen of een gebiedsgerichte aanpak met andere boeren. De specifieke afspraken zijn geen vereiste voor Jonge Boeren Erfpacht. Wel worden de plannen van de jonge ondernemer met betrekking hierop meegenomen om in aanmerking te komen.
En wat als het Jonge Boeren Erfpachtcontract afloopt?
Aan het einde van de looptijd van het contract heeft a.s.r. de keuze om de grond te koop aan te bieden aan de erfpachter of om een nieuw contract aan te bieden. Dit is afhankelijk van de situatie over 30 tot 40 jaar, maar het initiatief hierin ligt bij a.s.r.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886733/jonge-innovatieve-boer-een-zetje-geven-op-bedrijf]Jonge innovatieve boer een zetje geven op bedrijf[/url]