Informatie verzameld door precisielandbouwtechnieken kan de markt voor koolstofvastlegging op gang brengen, verwacht de Rabobank. Met precisielandbouw kunnen veranderingen in bodemkwaliteit, bijvoorbeeld het organische stofgehalte in de bodem, worden vastgesteld in tijd en ruimte.
Maar het is nu nog wel lastig voor boeren om een beloning te krijgen voor koolstofvastlegging, omdat vaak niet precies duidelijk is hoeveel koolstof er in de bodem wordt vastgelegd. Volgens Rabobank Nederland zijn er in de Verenigde Staten een aantal start up ondernemingen, waaronder Nori en Indigo Ag, die hiervoor een oplossing in huis hebben en die bovendien vraag en aanbod goed bij elkaar kunnen brengen. Dat ontbreekt er tot nu toe ook nog aan.
Europees handelsplatform
De Amerikaanse start-ups willen een markt voor koolstofvastlegging in de bodem creëren. Boeren zorgen voor vastlegging en het IT technologie bedrijf helpt bij het kwantificeren, monitoren, rapporteren en verifiëren ervan. De vastgelegde koolstof wordt omgezet in koolstofcredits, die aan derde partijen worden verkocht.
Door het meer en meer vastleggen van informatie op het agrarische bedrijf, wordt de basis gelegd voor het verwaarden van ‘ecosysteem-diensten’ en het creëren van extra inkomstenstromen. Indigo Ag introduceerde 16 maart een Europees handelsplatform.Dit jaar wordt in Duitsland proefgedraaid. Daarmee zijn we er echter nog niet, zegt Rabobank.
Afspraken over data
Want voor een goed werkend beloningssysteem moet er aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan, zoals een universele standaard. Die ontbreekt nu nog. Er zijn verschillende meetinstrumenten ontstaan. Deze veelvoud aan instrumenten geeft onzekerheid en verhoogt de drempel om te investeren in het leveren van ecosysteemdiensten als koolstofvastlegging.
Voor het eenvoudig delen van data over ecosysteemdiensten is een verdere standaardisering van besturingssystemen en/of platformen tussen ketenpartners nodig, oordeelt de bank. Bovendien is het van belang dat boeren en ketenpartijen duidelijke afspraken maken over wie eigenaar is van de data en moet er uiteraard nauwkeurig kunnen worden gemeten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886483/handel-in-koolstofcredits-komt-het-van-de-grond]Handel in koolstofcredits, komt het van de grond?[/url]