Nieuws Koolstof

Handel in koolstofcredits, komt het van de grond?

3 April 2020 - Erik Colenbrander - 1 reactie

Informatie verzameld door precisielandbouwtechnieken kan de markt voor koolstofvastlegging op gang brengen, verwacht de Rabobank. Met precisielandbouw kunnen veranderingen in bodemkwaliteit, bijvoorbeeld het organische stofgehalte in de bodem, worden vastgesteld in tijd en ruimte. 

Maar het is nu nog wel lastig voor boeren om een beloning te krijgen voor koolstofvastlegging, omdat vaak niet precies duidelijk is hoeveel koolstof er in de bodem wordt vastgelegd. Volgens Rabobank Nederland zijn er in de Verenigde Staten een aantal start up ondernemingen, waaronder Nori en Indigo Ag, die hiervoor een oplossing in huis hebben en die bovendien vraag en aanbod goed bij elkaar kunnen brengen. Dat ontbreekt er tot nu toe ook nog aan. 

Europees handelsplatform
De Amerikaanse start-ups willen een markt voor koolstofvastlegging in de bodem creëren. Boeren zorgen voor vastlegging en het IT technologie bedrijf helpt bij het kwantificeren, monitoren, rapporteren en verifiëren ervan. De vastgelegde koolstof wordt omgezet in koolstofcredits, die aan derde partijen worden verkocht.

Door het meer en meer vastleggen van informatie op het agrarische bedrijf, wordt de basis gelegd voor het verwaarden van ‘ecosysteem-diensten’ en het creëren van extra inkomstenstromen. Indigo Ag introduceerde 16 maart een Europees handelsplatform.Dit jaar wordt in Duitsland proefgedraaid. Daarmee zijn we er echter nog niet, zegt Rabobank.

Afspraken over data
Want voor een goed werkend beloningssysteem moet er aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan, zoals een universele standaard. Die ontbreekt nu nog. Er zijn verschillende meetinstrumenten ontstaan. Deze veelvoud aan instrumenten geeft onzekerheid en verhoogt de drempel om te investeren in het leveren van ecosysteemdiensten als koolstofvastlegging.

Voor het eenvoudig delen van data over ecosysteemdiensten is een verdere standaardisering van besturingssystemen en/of platformen tussen ketenpartners nodig, oordeelt de bank. Bovendien is het van belang dat boeren en ketenpartijen duidelijke afspraken maken over wie eigenaar is van de data en moet er uiteraard nauwkeurig kunnen worden gemeten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
A. J. van Woerkom 3 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886483/handel-in-koolstofcredits-komt-het-van-de-grond]Handel in koolstofcredits, komt het van de grond?[/url]
koolstof vastlegging en humus vorming zoek de verschillen.
Wie kan mij verder helpen, hoe moeilijk kan het zijn?
Wie gaat wat en waarom betalen?
Waar komt dat geld vandaan, uit andere sector gerelateerde potjes?
Of is het weer een mooi speeltje voor de kennisinstellingen en de technische industrie?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Nieuws Financieel

Rabobank ziet agrarische kredietaanvragen groeien

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden