Het kabinet is niet tevreden met de maatregelen die de Europese Commissie heeft aangekondigd om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. In een kamerbrief heeft landbouwminister Carola Schouten het specifiek over de nadelige effecten in de aardappelsector, de grenspassages en een vervroegde betaling van GLB-geld.
Schouten geeft in de kamerbrief aan dat de problemen in de sierteeltsector het grootst zijn. Voor deze sector is op EU-niveau niet veel geregeld. Daarom wil Nederland vanwege de urgente problemen de Europese Commissie vragen om soortgelijke maatregelen te nemen als voor de groenten- en fruitsector. Daarbij denkt de minister aan compensatie voor geleden schade, zoals steun voor het doordraaien dan wel het uit de markt nemen van bloemen en planten.
Schouten houdt ook de situatie in de aardappelsector goed in de gaten, waar een groot overschot (1 miljoen ton) aan aardappelen dreigt als gevolg van het coronavirus. Daarover heeft het ministerie maandag reeds een gesprek gehad met de BO Akkerbouw om oplossingen te vinden, zoals het uit de markt nemen van overtollige aardappelen. Tot een besluit is het nog niet gekomen. In de brief schrijft Schouten dat als de noodzaak er is om maatregelen te treffen, zij ook aan de Europese Commissie vraagt hier een bijdrage in te leveren. (De sierteelt is een specifiek Nederlands probleem, het probleem van waardeloos geworden frietaardappelen speelt in meer landen, red.).
Vervroegde GLB-geld betaling
Bovendien wil Schouten aan Brussel vragen of de regels van het Europese coronafonds niet kunnen worden versoepeld, zodat ondernemers de steun voor lopende projecten niet zien wegvallen. Ook onderzoekt het ministerie van LNV of boeren met liquiditeitsproblemen eerder kunnen beschikken over hun GLB-inkomenssteun. Normaliter worden de GLB-gelden pas in december overgemaakt.
Schouten verlangt ook van de Europese Commissie dat de lidstaten de maximale flexibiliteit krijgen om af te wijken van de huidige EU-regels, zoals controles ter plaatse, waaraan niet kan worden voldaan door overmacht. Dat geldt ook voor het omgaan met onvolkomenheden in de aanvragen voor directe GLB-betalingen, voor zover boeren zich niet zoals gebruikelijk kunnen laten ondersteunen door bedrijfsadviseurs.
Binnengrenzen oponthoud
De situatie rond de binnengrenzen is de minister een doorn in het oog. Naast uitval van specifieke vraag wordt de marktverstoring in diverse sectoren versterkt door transportproblemen en problemen aan binnengrenzen. Een concreet voorbeeld hiervan is het belang van soepele en tijdige distributie van uitgangsmaterialen, als zaaizaad en grondstoffen, voor de voedselvoorziening en diervoer.
Of de Europese Commissie maatregelen van dit moment daadwerkelijk tot vermindering van grensoponthoud leiden, betwijfelt Schouten. Aangezien het uiteindelijk om nationale besluitvorming draait. Daarom gaat zij morgen (woensdag) tijdens de reguliere Landbouw & Visserijraad van de Europese raad van landbouwministers opnieuw aandacht vragen voor het grensoponthoud van goederen. Deze vergadering heeft plaats via video conferencing.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886360/kabinet-eu-moet-meer-doen-voor-land-en-tuinbouw]Kabinet: EU moet meer doen voor land-en tuinbouw[/url]