De Nederlandse zuivelindustrie heeft op dit moment nog geen problemen met het beleveren van winkels in de huidige coronacrisis. Wel worden voorzorgsmaatregelen genomen voor de seizoensmatige piek in de melkaanvoer. De Nederlandse sierteelt luidt de noodklok en vreest vele faillissementen.
Voor de Nederlandse zuivelindustrie staat dezer dagen het kunnen blijven leveren van zuivelproducten aan klanten en consumenten centraal, meldt de NZO. De bedrijven werken volgens de brancheorganisatie volgens de richtlijnen van het RIVM en draaien al enkele weken met aangescherpte hygiëneprotocollen. "Het doel is om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de verwerking van melk van de melkveebedrijven veilig te stellen", aldus de NZO in een verklaring.
Het kan voorkomen dat de schappen in supermarkten leeg zijn, maar dit is volgens de NZO gevolg van de extreme uitschieters in de vraag naar de specifieke producten. Deze schappen zijn weer snel gevuld. Wel zijn de zuivelonderneming beducht om de piek in de melkaanvoer in april en mei. Dan draaien de melkfabrieken op volle toeren en wordt de verwerkingscapaciteit volledig benut. "Om dit te kunnen borgen worden capaciteitscenario’s ontwikkeld binnen de sector en staat de zuivelindustrie voortdurend in contact met onder meer het RIVM, de rijksoverheid en de (internationale) partners in de keten als verpakkingsproducenten en ingrediëntenleveranciers", meldt de NZO.
Sierteelt dreigt om te vallen
De Nederlandse sierteelt luidt de noodklok. De sector wordt ongekend hard getroffen door de coronacrisis. Zonder noodkredieten van overheid en banken, gaan veel bedrijven binnen enkele weken failliet. Dit meldt Royal FloraHolland in Aalsmeer, de grootste bloemenveiling ter wereld. Volgens het coöperatieve sierteeltconcern is de vraag weggevallen, waardoor niet alleen de prijzen zeer laag zijn maar ook "ongekend" veel kwalitatief hoogwaardige bloemen en planten worden doorgedraaid.
"Dit is in de historie van de meer dan 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd. Het voortbestaan van veel bedrijven, zowel kwekers als handelsbedrijven staat op het spel", waarschuwt FloraHolland. Jaarlijks wordt voor €6,2 miljard aan bloemen en planten geëxporteerd. Knelpunt is dat een dagvers product als bloemen niet kunnen worden bewaard.
Slechte prognoses
Volgens Steven van Schilfgaarde, topman van FloraHolland, lagen de prijzen de afgelopen twee weken tot 50% lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is 20% van het aanbod vernietigd, omdat er geen kopers voor waren. "De verwachtingen voor de komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week."
Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers, illustreert Van Schilfgaarde. "Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf”.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886213/zuivelketen-blijft-leveren-sierteelt-luidt-noodklok]Zuivelketen blijft leveren, sierteelt luidt noodklok[/url]