CETA, het Europese handelsakkoord met Canada, lijkt een nipte meerderheid te krijgen in de Tweede Kamer. Hoewel de stemming formeel pas volgende week is, ziet het er naar uit dat ook de ChristenUnie het akkoord nu steunt.
Daarmee lijkt de volledige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, inclusief het onafhankelijke kamerlid Van Haga, voor ratificatie te zijn. Alle andere oppositiepartijen zijn tegen het akkoord. Definitieve goedkeuring is echter nog lang niet zeker, omdat het voorstel ook door de Eerste Kamer moet worden behandeld. Daar heeft het kabinet bij lange na geen meerderheid.
In de behandeling van het akkoord in de Tweede Kamer afgelopen woensdag en donderdag lag de sleutel met name bij de ChristenUnie. Het kabinet heeft de steun van de christelijke partij, die nota bene ook deelnemer is van de coalitie, nodig. Maar de ChristenUnie wenste meer waarborgen van Sigrid Kaag, de minister van Buitenlandse Handel.
De partij vreest voor oneerlijke concurrentie voor de Nederlandse boer en wil dat Canada volledig voldoet aan de Europese eisen van voedselveiligheid en dierenwelzijn. Kaag garandeerde evenwel dat er geen Canadees hormoonvlees in de Nederlandse schappen beland, waarbij ze benadrukte dat veel wat over CETA wordt gezegd en geschreven een onvolledig over de inhoud en de gevolgen schetst.
LTO Nederland heeft zich eerder voorstander van CETA verklaard. Andere boerenorganisaties als de NAV (akkerbouw) en NMV (melkveehouderij) zijn echter mordicus tegen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885886/nipte-meerderheid-voor-ceta-lijkt-in-de-maak]Nipte meerderheid voor CETA lijkt in de maak[/url]
Christen Unie heeft zojuist CETA aan een minimale meerderheid geholpen in de 2e Kamer. Voor de boeren in dit land rest marginale kringlooplandbouw te bedrijven. Hoe krom en oneerlijk wil je het hebben. Het verdienmodel wat aan de kringlooplandbouw zou moeten worden gekoppeld is al weggegeven voordat we er aan zijn begonnen. Weg motivatie!
@ ???!!! wat een goedkoop geleuter. Leg uit!