In een bevlogen, krachtige en soms ontluisterende presentatie loodste multitalent Willem Middelkoop de bezoekers van het Nationaal Economisch Landbouwcongres door de schimmige wereld achter de grondstoffenhandel en welke krachten hier invloed op uitoefenen. Richting de winstgevendheid van de agrarische sector is Middelkoop zeer positief.
In slechts 20 minuten en 60 slides vliegt grondstoffengoeroe, belegger, investeerder en schrijver Willem Middelkoop over de gehele wereld. De financiële wereld die hij in zijn boeken beschrijft licht hij tijdens deze presentatie toe.
Wereldwijde onvrede
De link tussen de landbouw en de rest van de (economische) wereld ligt volgens Middelkoop in de wereldwijde onrust die bij het volk is ontstaan. Zij het de brexit, de 'gele hesjes-beweging', de impeachment-procedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump en/of de protesterende boeren.
Reden voor deze grote onvrede is volgens Middelkoop het krachtenspel dat achter de coulisse acteert om hun eigen vermogen te verrijken. Dat gebeurt ook in Nederland, zo vertelt Middelkoop. De banden tussen de minister-president Rutte en Unilever zijn daar een mooi voorbeeld van. Deze invloedrijke elite (ook wel 'the deep state' genoemd) is een van Middelkoop's specialiteiten.
Fysieke schaarste
Het beleggingsfonds van Middelkoop specialiseert zich in grondstoffen, waaronder ook de agrarische (soft) commodities. "De grondstofprijzen worden constant gemanipuleerd en worden gebruikt als pressiemiddel om diverse landen op hun knieën te krijgen. Om papieren invloeden te counteren is een fysieke schaarste vereist."
De wereld van edelmetalen is op dit moment onderhevig aan zo'n fysieke schaarste, met name door de enorm stijgende productie van elektrische auto's met ingebouwde accu's. In tegenstelling tot de landbouwsector kan de edelmetaalsector zijn productie niet of nauwelijks verhogen.
Klimaat
Het is maar een klein bruggetje van elektrische auto’s naar het klimaat. Volgens Middelkoop is daar hét instrument gevonden door de elite om miljarden te pompen in een financieel systeem dat op de rand van een crisis staat door hyperinflatie. Boeren kunnen daar hun voordeel mee doen. "Voor de duurzame investeringen is bijna onbeperkt geld beschikbaar tegen 0% rente. Dat zijn de verplichte groene obligaties die bij iedere bank verplicht op de agenda staan. Treedt hyperinflatie op, dan zijn torenhoge schulden zo afbetaald."
Naast groene leningen, hebben agrarisch ondernemers meer voordelen. Zo zit het grootste gedeelte van hun vermogen in grond en gebouwen. Juist dat zijn portefeuilles waar Middelkoop ook persoonlijk veel winst in ziet. Hoge voedselprijzen zijn een lastiger punt. "Agrarische grondstoffen kennen de laagste waardering in 50 jaar. Hoge voedselprijzen zorgen voor onvrede bij de bevolking. Het beleid is er daarom op gericht deze laag te houden. Door de enorme wereldwijde vraag staan we echter aan de vooravond van een groot tekort."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885092/willem-middelkoop-groot-grondstoftekort-is-nabij]Willem Middelkoop: 'Groot grondstoftekort is nabij'[/url]