Shutterstock

Nieuws Stikstof

'Generieke drempelwaarde op korte termijn moeilijk'

27 November 2019 - Kimberly Bakker - 4 reacties

Een generieke drempelwaarde voor stikstof is op korte termijn lastig te realiseren, zo schrijft de Raad van State dinsdag 26 november in haar advies aan het kabinet. De organisatie stelt voor om onderzoek te doen naar sectorale of gebiedsgerichte drempelwaarden voor de stikstofdepositie.

Het advies van de Raad van State komt op verzoek van de Tweede Kamer. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft in oktober aan de Raad van State gevraagd onder welke voorwaarden er een drempelwaarde voor stikstof kan worden ingevoerd. Als die waarde wordt ingesteld, dan is er geen vergunning nodig bij de activiteiten waarvan de stikstofdepositie onder deze drempelwaarde blijft. Dit in het kader van de Natuurbeschermingswet. Er is vanuit het bedrijfsleven gepleit voor een drempelwaarde van (minimaal) 1 mol per hectare per jaar, gelijk aan het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Geen voorstander
De Raad van State geeft in het advies echter aan dat het niets ziet in een landelijk geldende drempelwaarde. Het stelt daarom een aantal werkbare alternatieven voor. "Voor de bouwsector, die relatief weinig bijdraagt aan de stikstofdepositie, kan een sectorale drempelwaarde gelden. Daarbij is het ook mogelijk om gebiedsgerichte drempelwaarden in te stellen. Deze moeten dan gespecificeerd worden op de situatie in een bepaalde regio", zo meldt de organisatie.

Ook stelt de Raad van State dat er geen drempelwaarden kunnen worden ingesteld voor Natura2000-gebieden in grensgebieden. Vanuit het kabinet lag dit verzoek er, omdat in deze regio's weinig mogelijkheden zijn om de stikstofdepositie te verminderen (door invloeden vanuit het buitenland). "De redenering dat die Natura2000-gebieden minder tegen buitenlandse stikstofdepositie hoeven te worden beschermd, is niet aanvaardbaar", zo stelt de adviseur.

Deadline in december
Het kabinet heeft zichzelf de deadline gesteld om half december met een maatregelenpakket te komen om de stikstofproblemen in het land aan te pakken. Middels het uitkomen van het advies van de Raad van State is de kans wel kleiner geworden dat daarin de landelijke drempelwaarde wordt opgenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
sjefO 27 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884820/generieke-drempelwaarde-op-korte-termijn-moeilijk]'Generieke drempelwaarde op korte termijn moeilijk'[/url]
Wie maakt er beleid in Nederland ?
Al ruim je alle boeren en dieren op in Nederland dan nog kan niet voldaan worden aan thans geldende normen in grote delen van Nederland.
Dat weet de Raad van State dat weet overheid en provincies ,waar zijn we verdomme mee bezig.
Je kunt van een beroepsgroep toch niet het onmogelijke vragen ook de Raad van State niet.
Overheid moet de kans krijgen om hun fatale fouten te herstellen zonder onmogelijke eisen van diezelfde Raad van State.
In mijn beleving kan de Raad van State geen (onhaalbare) eisen stellen.
petatje 27 November 2019
Waar geen wil is komt geen weg!
En de boerenpartijen als CDA en VVD blijven meeklooien in deze regering van boerenonwil en kortzichtig regentisme. Er is geen visie en geen daadkracht vanuit visie, alle zichzelf noemende welwillende landbouwwoordvoerders ten spijt!
Ton Westgeest 27 November 2019
Het is niet de schuld van de RvS, sjefO, de RvS kijkt alleen maar of het klopt. Of de wet wordt nageleefd.
Ook Europa kan je van deze situatie de schuld niet geven. Het is de politiek die in zijn eigen voet schiet...

De politiek met zijn oren hangende naar de groene lobby, vraagt natuur gebieden aan. Daar kan je van Europa geld voor krijgen en daar zitten dan regels aan. Maar de politiek verzint zelf ook nog eens extra regels erbij, in samenspraak met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en een heel scala aan organisaties. Allemaal subsidie (belastinggeld) vretende organisaties doordrenkt met oud politici, zoals Veerman. Dat maakt het er natuurlijk niet makkelijker op om nu foutief aangewezen gebieden van de lijst af te krijgen....

En je vraagt: Wie maakt er beleid in Nederland ?

Die vraag is heel makkelijk te beantwoorden, want er wordt geen beleid gemaakt. De politiek doet aan symptoom bestrijding. Ze gaan pas wat verzinnen als het mis gaat. Bij politie, onderwijs, gezondheidszorg, ouderenzorg, gehandicapten, visserij, bouw, klimaat etc. en de agrarische sector... en bij onze sector kunnen ze ff gauw geen oplossing meer bedenken!! Ze zijn in paniek!!

Maar ze komen er wel weer uit....
duurzaam producent 27 November 2019
Nederlandse boeren bewerken cultuurgronden,
er is verschil in goede en minder goede en slechtere cultuurgronden.
Al deze gronden vragen per te telen gewas ;de nodige verpleging en verzorging.
als dit correct gebeurd en het regent voldoende en het droogt niet te veel in de groeiseizoenen en het (rust)winterseizoen dan zijn de teelten geslaagd.
Nu is er sinds jaar en dag een natuur ontstaan op de marginale gronden die te schraal, te nat te drassig of te droog zijn om in cultuur te brengen ongeschikt.
Nu leven wij in een dichtbevolkt land waar wij alles goed ordenen,
echter nu blijkt dat de regen die in Nederland valt niet hetzelfde mag zijn.
Daarom moet er gekozen worden of de regen op natuur moet vallen wel de goede is ;
wij vinden als boeren dat het zo is, maar de gekkigheid wil hebben dat wij te weinig verstand van zake hebben. en zo leven wij verder
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Achtergrond Stikstofstemming

Planbureau ziet zorg én veerkracht veehouderij

Achtergrond Stikstofstemming

Gedichten, visioenen en nachtmerries over de boer

Achtergrond stikstofstemming

Verfrissende rechterlijke ongehoorzaamheid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden