Een generieke drempelwaarde voor stikstof is op korte termijn lastig te realiseren, zo schrijft de Raad van State dinsdag 26 november in haar advies aan het kabinet. De organisatie stelt voor om onderzoek te doen naar sectorale of gebiedsgerichte drempelwaarden voor de stikstofdepositie.
Het advies van de Raad van State komt op verzoek van de Tweede Kamer. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft in oktober aan de Raad van State gevraagd onder welke voorwaarden er een drempelwaarde voor stikstof kan worden ingevoerd. Als die waarde wordt ingesteld, dan is er geen vergunning nodig bij de activiteiten waarvan de stikstofdepositie onder deze drempelwaarde blijft. Dit in het kader van de Natuurbeschermingswet. Er is vanuit het bedrijfsleven gepleit voor een drempelwaarde van (minimaal) 1 mol per hectare per jaar, gelijk aan het Programma Aanpak Stikstof (PAS).
Geen voorstander
De Raad van State geeft in het advies echter aan dat het niets ziet in een landelijk geldende drempelwaarde. Het stelt daarom een aantal werkbare alternatieven voor. "Voor de bouwsector, die relatief weinig bijdraagt aan de stikstofdepositie, kan een sectorale drempelwaarde gelden. Daarbij is het ook mogelijk om gebiedsgerichte drempelwaarden in te stellen. Deze moeten dan gespecificeerd worden op de situatie in een bepaalde regio", zo meldt de organisatie.
Ook stelt de Raad van State dat er geen drempelwaarden kunnen worden ingesteld voor Natura2000-gebieden in grensgebieden. Vanuit het kabinet lag dit verzoek er, omdat in deze regio's weinig mogelijkheden zijn om de stikstofdepositie te verminderen (door invloeden vanuit het buitenland). "De redenering dat die Natura2000-gebieden minder tegen buitenlandse stikstofdepositie hoeven te worden beschermd, is niet aanvaardbaar", zo stelt de adviseur.
Deadline in december
Het kabinet heeft zichzelf de deadline gesteld om half december met een maatregelenpakket te komen om de stikstofproblemen in het land aan te pakken. Middels het uitkomen van het advies van de Raad van State is de kans wel kleiner geworden dat daarin de landelijke drempelwaarde wordt opgenomen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884820/generieke-drempelwaarde-op-korte-termijn-moeilijk]'Generieke drempelwaarde op korte termijn moeilijk'[/url]