De noodmaatregel van het kabinet om de status van enkele Natura2000-gebieden te herzien, heeft in het stikstofdebat op donderdag 14 november voor enorm wat onenigheid gezorgd. "Wanneer we dat in Brussel presenteren, dan worden we toch vierkant uitgelachen?", aldus Frank Futselaar (SP).
Het kabinet presenteerde 13 november een pakket met noodmaatregelen om de stikstofuitstoot te verlagen. Daarin staat onder meer dat de status van enkele kleine Natura2000-gebieden wordt herzien. Die maatregel kan echter niet op ieders steun rekenen. "We zijn al het slechtste jongetje van de klas als het gaat om de natuurbescherming, dan kunnen we in Brussel toch niet melden dat we de Natura2000-status bij diverse gebieden weg willen halen?" Die vraag wordt zowel gesteld door Futselaar als Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).
'Geen andere keuze'
Ook Tjeerd de Groot (D66) deelt die mening, maar denkt dit op te vangen wanneer de maatregelen om de natuur te verbeteren en te versterken op datzelfde moment gepresenteerd zijn. Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) zullen de projectontwikkelaars deze maatregel echter op langere termijn gebruiken om deze natuurgebieden om te bouwen. "De kwaliteit van die natuurgebieden zal hard afnemen. Dat is voor projectontwikkelaars een uitstekend argument om daar over een paar jaar bijvoorbeeld industrie of woningen te plaatsen."
Hoewel er veel kritiek is op het herzien van de Wet natuurbescherming, is er volgens Mark Harbers (VVD) geen andere oplossing. "Er zijn nu maatregelen nodig. Er zijn natuurgebieden in Nederland die niet meer te redden zijn. We moeten dan ook de beslissing durven nemen om deze te laten vallen." Ook Geert Wilders (PVV) en Jaco Geurts (CDA) staan achter herindeling van Natura2000-gebieden. Minister-president Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) sluiten zich aan bij de beredenering van Harbers. "Als een natuurgebied niet kan herstellen, dan moeten we dat niet doorzetten. Dit maken we duidelijk bij de Europese Commissie", aldus Rutte.
VVD en Rutte onder vuur
Niet alleen de maatregel om de Wet natuurbescherming te herzien, ligt onder vuur. Veel partijen zien de VDD, en dan in het bijzonder minister-president Mark Rutte, als de veroorzaker van het stikstofprobleem. "Rutte geeft zelf al aan dat dit de grootste crisis is die hij in zijn periode als de minister-president heeft meegemaakt, maar hij moet zich goed beseffen dat hij dit veroorzaakt heeft. Hij is degene die de oogkleppen niet heeft afgedaan toen duidelijk werd dat de PAS onhoudbaar was. Hij is willens en wetens doorgegaan met het uitstoten van stikstof", aldus Klaver. Ook Futselaar vraagt zich af waarom het zo lang heeft moeten duren voordat Rutte met een eerste reactie kwam. "Wij hadden onvoldoende informatie om een gedegen antwoord te geven", zo beweert Rutte.
Dit wordt tegengesproken door Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid). "In Nederland hebben we geen stikstofprobleem, maar een 'Rutte-probleem'. Rutte ziet niet aankomen wanneer het fout dreigt te gaan en verstopt zich vervolgens onder stoelen of banken als het daadwerkelijk fout gaat. VVD volgt daarbij tegenwoordig blindelings het beleid van GroenLinks. Ik wil Jesse Klaver daarom feliciteren, want blijkbaar is hij minister-president geworden. Immers, de VVD neemt het hele plan over." De ontevredenheid van Wilders mondt uiteindelijk uit in een motie van wantrouwen tegen de minister-president. Die is later op de avond overigens verworpen.
'Kijk naar Duitsland'
Thierry Baudet (Forum voor Democratie) vindt overigens dat we helemaal verkeerd kijken naar de uitspraak van de Raad van State. "Zoals ik eerder geroepen heb, ben ik van mening dat er helemaal geen stikstofprobleem is. De luchtkwaliteit in Nederland is namelijk beter dan ooit tevoren. Het probleem is ontstaan, omdat de Raad van State kritiek heeft gehad op de manier van het verlenen van vergunningen in ons land. Niet omdat we de normen overschrijden. Doordat het kabinet toentertijd echter niets heeft gedaan, is dat nu wel het geval en liggen diverse sectoren op hun gat."
Daarnaast meldt Baudet het niet eens te zijn met het maatregelenpakket dat er nu ligt. "We moeten kijken naar Duitsland. We moeten de normen verhogen." Diezelfde stelling nam Wilders ook in het begin van het debat. "De luchtkwaliteit in Nederland is toegenomen, net als de waterkwaliteit en biodiversiteit. Dat komt vooral door het goede werk van onze boeren. We moeten niet inperken, maar onze normen voor stikstof verhogen. Daarom wil ik nogmaals wijzen op de noodwet die wij voorgesteld hebben. Het kabinet heeft dan een halfjaar de tijd om daarmee aan de slag te gaan." Rutte is duidelijk over de voorstellen van Baudet en Wilders. Dit is niet mogelijk."
Duidelijkheid verschaffen
Klaver maakt zich tevens zorgen over het feit dat in de noodmaatregelen niet gesproken wordt over vliegverkeer. "Het is oneerlijk dat boeren wel maatregelen opgeworpen krijgen, terwijl we nog steeds van plan zijn om Lelystad Airport te openen." Daarentegen betekent dat niet dat Klaver nu ineens sympathie heeft voor de boeren, want hij staat nog steeds achter de mening van Tjeerd de Groot (D66) om de veestapel te halveren. "Ik vraag mij alleen wel af wanneer De Groot met stappen komt."
Landbouwminister Schouten gaat niet in op een krimp van de veestapel, maar refereert met name naar bestaande programma’s. "We zijn al goed bezig op het gebeid van voer, mest en bodem; onder meer in het herzien van het mestbeleid, waarover we binnenkort debatteren, en stikstofarm voer." Op welke manier de gecreëerde ruimte terug zal gaan naar de landbouw, maakt Schouten later bekend.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884674/herzien-natura2000-leidt-tot-onenigheid-in-kamer]Herzien Natura2000 leidt tot onenigheid in Kamer[/url]