Om de overgang naar kringlooplandbouw mogelijk te maken, heeft de 'taskforce verdienvermogen' 3 voorwaarden gesteld. Deze moeten voor een adequaat verdienvermogen zorgen. In een reactie zegt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dat de voorwaarden goed aansluiten op haar landbouwvisie.
De taskforce is in april ingesteld door minister Schouten en had als doel te onderzoeken welke randvoorwaarden essentieel zijn om een adequaat verdienvermogen bij kringlooplandbouw te realiseren. Daaruit zijn 3 eisen naar voren gekomen: inzicht in prestaties, meer ruimte voor agrarisch ondernemerschap en een gelijk speelveld op (inter)nationale schaal. "De omslag richting kringlooplandbouw is niet haalbaar door steeds dezelfde producten te produceren en deze tegen lagere prijzen te verkopen", aldus Schouten in een reactie.
Inzicht in prestaties
Allereerst stelt de taskforce dat er voldoende inzicht moet zijn van eigen kringloopprestaties. "Een zogenaamd kringloopdashboard met dwingende en sturende normen levert inzicht op over hoe de landbouw kan worden verduurzaamd", zo schrijft het in hun rapport. Daarbij wil de taskforce dat alle ketenpartijen hier verplicht data voor leveren. De minister heeft al gemeld dat ze verder in wil zetten op dit dashboard.
Daarnaast schrijft de taskforce dat de omslag richting kringlooplandbouw pas van de grond kan komen als ondernemers zicht hebben op wat ze in de toekomst kunnen verbeteren. "Alleen door transparant te maken wat de ecologische voetafdruk van een product is, kan deze omslag worden gemaakt", zo luidt de conclusie.
Ruimte voor ondernemerschap
Ten tweede schrijft de taskforce dat de agrarisch ondernemers voldoende (financiële) ruimte moeten hebben om alle verbeteringen door te voeren. Zo is er een fonds nodig voor boeren die bijvoorbeeld moeten investeren in nieuwe stallen en machines. "Ook kan dat fonds door risicokredieten ondersteunen bij risicovolle stappen in de omslag richting kringlooplandbouw."
Daarnaast vindt de taskforce dat de overheid veel kan doen door wet- en regelgeving aan te passen. "Veel regels belemmeren ondernemerschap in kringlooplandbouw. De overheid schrijft nu veelal voor wat de boer moet doen of juist moet laten. Het is echter beter om voor te schrijven welke resultaten de boer moet behalen." De aanpak moet daarbij overgelaten worden aan de boer.
Gelijk speelveld
De laatste voorwaarde van de organisatie focust op een gelijk speelveld. Om dit mogelijk te maken, is actie nodig vanuit de Europese Unie. "Het is noodzakelijk dat kringlooplandbouw in de gehele Europese Unie van de grond komt. Nederland kan daarin vooral optrekken met België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk." De minister geeft aan hier nog meer de nadruk op te leggen. "Ik zal de gesprekken, over hoe we een gelijk speelveld van kringloopproducten en niet-kringloopproducten kunnen organiseren, met mijn Europese collega’s intensiveren."
Daarnaast moeten uitstoot en vastlegging beprijsd worden. "Dit verkleint het verschil tussen circulaire en niet-circulaire producten", zo staat in het rapport. De taskforce verdienvermogen wil daarom dat er een heffing op schadelijke uitstoten (zoals broeikasgassen) komt. "De opbrengsten van deze heffing moeten wel binnen de sector blijven."
Het rapport van de taskforce verdienvermogen is hier te lezen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884250/gelijk-speelveld-belangrijk-voor-kringlooplandbouw]'Gelijk speelveld belangrijk voor kringlooplandbouw'[/url]