Shutterstock

Nieuws Agractie 2019

Organisatie Agractie trots op deelnemende boeren

1 Oktober 2019 - Anne Jan Doorn - 10 reacties

De organisatie van de boerenmanifestatie Agractie is tevreden over het verloop van het protest. De schatting over het aantal mensen dat op de been was, loopt uiteen van 10.000 tot circa 20.000. Toch is initiatiefnemer Bart Kemp niet helemaal tevreden.

Volgens de organisatie is alles netjes en veilig verlopen, op het incident met de dranghekken na. Ook de politie, die zwaar materieel had ingezet, meldt dat er geen noemenswaardige incidenten waren. De organisatie van Agractie verklaart dan ook trots op de boeren te zijn.

Minder positief zijn de reacties over het optreden van de Kamerleden. "Tjeerd de Groot (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) hadden van mij niet hoeven te komen vandaag", aldus Bart Kemp. "Deze Kamerleden hebben niets zinnigs gezegd en komen alleen om hun eigen verhaal te vertellen in plaats van te luisteren. Wij zijn de experts, zij niet."

Mooie dag
Al met al vond Kemp het wel een mooie dag. Ook boeren die meededen aan de protesten, vinden dat de organisatie een huzarenstukje hebben geleverd. Ook zeggen velen blij te zijn dat hun collega’s zo massaal zijn gekomen. Kemp kijkt echter alweer vooruit. "We willen na deze dag meer dan alleen vage beloftes."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.

Meer over

Agractie
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Vera Peters-Werter 1 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884189/organisatie-agractie-trots-op-deelnemende-boeren]Organisatie Agractie trots op deelnemende boeren[/url]
Voor alle boeren mijn complimenten.In mijn ogen een voorbeeld voor heel Nederland wat demonstreren betreft. Een dikke vette 10. Samenstelt!
Fam. Van den Berg. 2 Oktober 2019
Geweldige dag en trots op alle boeren en boerinnen
ook boer 2 Oktober 2019
mijn complimenten voor de organisatie en alle deelnemers van de actie. (Agrarisch) Nederland kan trots op jullie zijn!!!
J.G.P 2 Oktober 2019
Geweldig,één grote vuist,en als de politiek niet wil luisteren dan twee vuisten!!
Siemen de Jong 2 Oktober 2019
Volgend jaar 1 oktober: NATIONALE BOERENDAG
gepensioneerde boer 2 Oktober 2019
Geweldig goed georganiseerd.
sjaakie 4 Oktober 2019
ik ben niet geweest, ik heb alle spijt
eerst volgende actie ben ik ook van de partij
eenheid maakt macht
ook burgers stonden achter ons dat maakt me trots
Fries 4 Oktober 2019
Leuk uitje en ‘s avonds lekker nababbelen bij Pauw.
steyr 4 Oktober 2019
beste bart wat een geweldige actie ben trots op jou en mijn collegas ben zelf ook veehouder goed georganiseerd en gecoordineerd en wat een toespraak kippenvel dank dat je dat gedaan hebt mocht je een partij oprichten dan hoor ik dat graag wil ook een donatie doen voor gemaakte kosten dank en groet
Jan C. Wiesenekker 7 Oktober 2019
Tussen 2012 en 2015 wijzigde 45 duizend hectare van bestemming, bijna 1 procent van de totale oppervlakte van Nederland.
Met name agrarisch terrein kreeg een andere gebruiksfunctie: ruim 15 duizend hectare land- en tuinbouwgrond kreeg een andere bestemming.
Nederlands landbouw areaal is 2 miljoen hect.
Gemiddelde stikstof opname bij 20 T/hect x 2 miljoen hect is 40 miljoen ton Stikstof gebonden.
Dat boerenbedrijven ook 40 miljoen ton Stikstof en ook CO2 aan zich binden lees je niet in de media. Daar mogen de boerenorganisaties wel wat meer cijfers over verstrekken.

Neem een gemiddelde boer: 36 hectare en 80 koeien. ( 1 kg melk geeft 1 kg CO2) gemiddelde melkgift 9000 liter = 720 ton CO2 per jaar. Minus CO2 opname /hect stel 20 ton/jr x 36 is ook 720 ton/jr.

Per saldo stoot in dit voorbeeld een boerderij niets uit. Wij media consumenten worden gewoon voor de gek gehouden.

Stel, er gaan 20 woningen op een hectare, een gezin met 2,3 personen stoot 23 ton CO2 uit/jr per woning, dat is 460ton /jr bij 20 woningen/hect
Stel dat je die 36 hectare van een boer bebouwd met 20 woningen dan stoot die 36 hect; 16560 ton/jr CO2 uit.
Terwijl deze 36 hect. met rundvee niets toevoegen aan extra CO2.Het bebouwen van Boerennatuur geeft een meer uitstoot van 16560 T/jr.

Boeren organisaties moeten m.i. meer rekenwerk doen voor hun donateurs. Anders is de luide roep van Linkse partijen incl. VVD om de veestapel te halveren een feit.

Terwijl het juist de overheid was die zonder over gevolgen na te denken overal kleine natuurgebiedjes neer plempte, kan de belasting betaler en boeren opnieuw de schade betalen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden