Op 1 oktober lijkt agrarisch Nederland massaal naar Den Haag te trekken om te protesteren tegen de maatschappelijke en politieke kritiek. Bart Kemp uit Ede, de initiatiefnemer van de zogeheten agractie: "Wat wij willen, is een herwaardering voor Nederlandse boeren."
Was het opzetten van deze demonstratie een spontane actie, of loop je hier al langer mee rond?
"Het was een spontaan idee, al stoor ik mij al wel langer aan de kritiek die boeren op hun bordje krijgen. De uitlating van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot om de veestapel (als oplossing voor het stikstofprobleem) te halveren, was de druppel die de emmer deed overlopen."
Van een schapenboer had je deze actie niet direct verwacht?
"Vergis je niet, want ook schapenhouders zijn in de media weggezet als milieuvervuilers. Zo wordt bijvoorbeeld gezegd dat het schapenvlees het meest milieubelastend is. Daarnaast heb ik veel connecties met andere veehouders en akkerbouwers die ook van alles over zich heen krijgen. In toenemende mate worden boeren weggezet als dierenmishandelaar en milieuvervuiler. De discussie wordt vooral gevoed door de veganisten die onjuistheden de wereld in te slingeren. Hoewel slechts 0,5% van de Nederlanders veganist is, is hun bereik veel groter. Het wordt daarom tijd voor een krachtig tegengeluid."
Wat voor actie kunnen we verwachten?
"De bedoeling is om dinsdag 1 oktober met veel trekkers en landbouwvoortuigen te demonstreren in Den Haag. We verzamelen deze dag in Utrecht en daarvandaan trekken we in 1 lange stoet met trekkers en landbouwvoortuigen over de A12 naar Den Haag. We streven naar een publieksvriendelijke actie, al is enige overlast waarschijnlijk niet te voorkomen doordat we er massaal op uitrekken."
Hoeveel aanmeldingen heb je inmiddels binnen?
"Via het officiële kanaal (mijn WhatsApp) heb ik nu 2.250 aanmeldingen. Daaromheen zijn ook nog diverse regiogroepen actief. Van alle kanten uit de sector krijgen we bijval, van mesttransporteurs tot dierenartsen. Ook de grootste mengvoerleverancier van Nederland steunt onze actie. De voorgestelde halvering van de veestapel raakt niet alleen de boer, maar ook de periferie. Zo’n 10.000 banen staan op de tocht."
Wie hopen jullie te bereiken en welk statement gaan jullie afgeven?
"Zowel de burger als politiek. We willen dat de burger een herwaardering krijgt voor het Nederlandse voedsel. Sinds mensenheugenis wordt al landbouw- en veehouderij bedreven. Als gewasbeschermingsmiddelen daarbij worden gebruikt, dan is dat ten dienste van de maatschappij. Dat moet duidelijker worden. Daarbij willen we dat de politiek wat gaat doen aan onjuiste beeldvorming in de media. Naast minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), richten we ons die dag op alle landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. Met een persmoment proberen we de burgers te bereiken. De actie leeft kan ik je zeggen. Ik word platgebeld door de landelijke media."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884020/met-lange-stoet-trekkers-over-a12-naar-den-haag]Met lange stoet trekkers over A12 naar Den Haag[/url]
Gaat Calon ook mee?