De nieuwe samenstelling van de Europese Commissie is op 10 september gepresenteerd. De Pool Janusz Wojciechowski (64) treedt in de voetsporen van Phil Hogan en is in de komende 5 jaar de hoogste landbouwbaas in Brussel. Wie is deze man en wat zijn andere zaken die opvallen?
De nieuwe Eurocommissaris van Landbouw en Plattelandsontwikkelingen is op het eerste gezicht een onbekend persoon, met een moeilijke naam. In de Brusselse gelederen is Wojciechowski echter niet nieuw. Hij is een rot in het vak en zit inmiddels al 8 termijnen in het Europees Parlement voor de 'Polish people's party', dat een onderdeel is van de Europese volkspartij.
In zijn tijd als parlementslid maakte Wojciechowski zich in verschillende debatten sterk voor (Poolse) varkenshouders en wees hij op alle gevaren van Afrikaanse varkenspest. Hij staat te boek als een christendemocraat, met een kritische blik op de Europese Unie. Voor de Twitteraars onder ons is het leuke bijkomstigheid dat Wojciechowski ook actief is op dit medium, al post hij wel vooral in zijn moedertaal.
Polen aasde op landbouw
De benoeming van Wojciechowski is overigens geen verrassing. Zijn naam hing al een tijdje in de lucht. Wel is het opvallend dat voor het eerst een Pool als Eurocommissaris voor de Landbouw aantreedt. Dat een Oost-Europeaan de post gaat bekleden, is daarentegen niet nieuw. Tussen 2010 en 2014 was de Roemeen Dacian CioloÅŸ dat namelijk.
De Eurocommissaris voor Landbouw is een zware verantwoordelijkheid, gezien ruim 35% van het totale jaarlijkse Europees budget (€140 miljard) door die functionaris wordt verdeeld. Dat Polen op deze functie aast, is verder niet onlogisch. Het land kent namelijk ruim 2 miljoen boeren. De landbouwsector is zodoende de kurk onder de Poolse economie. Als Wojciechowski vanaf 1 november aantreedt, komt er een einde aan het Hogan-tijdperk.
Hogan krijgt promotie
Hogan blijft actief in Brussel en wordt Eurocommissaris van Handel. Deze portefeuille zal vooral in het nieuws komen bij brexit-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Ook moet hij ervoor zorgen dat het niet tot een handelsconflict met de Verenigde Staten komt. De promotie van Phil Hogan is het bewijs dat hij goed werk heeft geleverd in de voorgaande jaren.
Hogan opteerde dikwijls voor meer marktkracht voor de boer. Verder blijft bij dat Hogen in slechte tijden wel ingreep op de zuivel- en varkensmarkt, maar dat naliet op de suikermarkt. Daarnaast maakte hij zich sterk voor handelsverdragen met andere machtsblokken, waarvan de veelbesproken Mercosur het scherpste op het netvlies staat. Verder gingen in zijn tijd het Europese melk- en suikerquotum ter ziele. Last but not least zal hij de boeken in gaan als grondlegger van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het is nu aan Wojciechowski om deze uitdagende klus te voltooien.
Al met al was de Ier redelijk populair onder Europese boeren. Of de Pool dat ook wordt, moet de toekomst gaan uitwijzen. Een grote uitdaging die Wojciechowski voor zijn kiezen krijgt, is het smeden van het nieuwe GLB. Van Oost-Europese lidstaten is over het algemeen bekend dat zij pleiten voor directe betalingen (eerste pijler). Het nieuwe landbouwbeleid stuurt vooralsnog op een andere beloningsstructuur aan. Polen heeft vandaag de dag de hoogste hectaresteun in Europa.
Zo'n 40% van het totale landbouwbudget gaat namelijk naar dat land. De eventuele bezuinigen op de directe betalingen vallen naar verluidt slecht bij de Poolse boeren. Wojciechowski zal zodoende moeten laveren tussen enerzijds het Poolse en anderzijds het Europese belang. Of deze Pool (op z'n Hollands gezegd) ook kan polderen, moet de toekomst uitwijzen.
Timmermans op klimaat
De hoogste post in de nieuwe Europese Commissie is weggelegd voor de Ursula von der Leyen. Zij wordt de voorzitter. Wat verder opvalt, is dat de man-vrouwverdeling nagenoeg gelijk is. De nieuwe Europese Commissie wordt vertegenwoordig door 13 vrouwen en 14 mannen. De Nederlander Frans Timmermans is benoemd als Eurocommissaris voor Klimaat en Energie.
Indirect zullen de Europese boeren de gevolgen van zijn beleid ervaren. Tegen dagblad Trouw opteerde Timmermans al voor een evenwichtig klimaatbeleid. "Daarmee hoef je de Europese bevolking hun gehaktballen heus niet af te pakken", tekende de krant toen op uit zijn mond. Meer van Timmermans is te verwachten wanneer later dit jaar 'The green deal' (het Europese klimaatplan) wordt gepresenteerd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.