Ruim 50% van de Britse boeren gaat failliet bij een 'no-deal-brexit'. Dat stelt Sean Rickard, voormalig hoofdeconoom van de National Farmers Union (NFU). Het Britse ministerie van Landbouw reageert ontkennend.
Rickard stelt dat deze faillissementen ontstaan door een combinatie van het verlies van exportmarkten, het verlies van de steun uit het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en diverse handelsbarrières. Hij meldde dit na de lancering van een nieuwe anti-brexit-campagne in Farmers Guardian. Volgens hem gaat de landbouwsector van de sectoren het meeste merken van de brexit.
Volgens de econoom bestaat het inkomen van de boeren in Engeland en Wales voor 60% uit subsidies van het GLB. De brexit zou alleen daarom al een enorme klap betekenen voor de agrarisch ondernemers. Hoewel hij verwacht dat de grondprijzen snel reageren, is dat niet genoeg om deze klap op te vangen.
Steun helpt niet
Ook de beloofde £6 miljard (€6,5 miljard) steun voor de landbouw zal de boeren niet redden. Rickard stelt namelijk dat er ook andere problemen zijn, zoals de val van de waarde van het pond. Dit zal ertoe leiden dat de kosten voor inputs, zoals medicijnen voor dieren en gewasbescherming fors zullen stijgen.
Als voorbeeld stelt Rickard de schapenhouderij. Van de Britse export gaat 96% van het schapenvlees naar de Europese Unie. Bij een no-deal-brexit kan het tot 6 maanden duren voordat de invoer van Brits voedsel naar de Europese Unie goedgekeurd wordt. Dit creëert een handelsembargo, wat maakt dat de markt voor schapenvlees onder water komt te staan.
Defra ondersteunt boeren
Defra, het landbouwministerie in het Verenigd Koninkrijk, stelt echter dat het ministerie duidelijk is geweest dat het GLB vervangen wordt door een eerlijk systeem. Daarbij meldt het dat er nieuwe handelsdeals komen die gunstig zullen zijn voor de Britse boeren. Zelfs in het geval van de no-deal-brexit zullen de subsidies tot en met 2022 vergoed worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.