Shutterstock

Inside Rente

Staat Europa aan de rand van een recessie?

12 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

De groei in de grootste economieën binnen de Europese Unie vertraagt en toont nauwelijks tot geen verbetering. Dit maakt dat Europa weleens aan de rand van een recessie kan staan. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank (ECB) momenteel geen mogelijkheden meer om een eventuele recessie te verjagen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind juni zei Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, al dat de risico's voor de economische groei binnen de Europese Unie niet verdwenen zijn. Die risico's lijken nu tot uiting te komen in de Duitse, Italiaanse en de Britse economieën, want die presenteren ondermaats.

Duitsland in de problemen
Volgens het onderzoeksbureau Oxford Economics is de productie van de Duitse industrie in juni met 1,5% afgenomen, ten opzichte van mei. In het tweede kwartaal is de productie zelfs met 1,9% gedaald, in vergelijking tot het eerste kwartaal. Volgens de economen is dit de grootste daling sinds 2012 (in 1 kwartaal). De voornaamste reden hiervoor is de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, waardoor de totale wereldhandel afneemt.

Diezelfde onderzoekers verwachten dat de Duitse economie hierdoor een daling gaat laten zien in de komende maand. Dit wordt tevens bevestigd door het feit dat de werkloosheid over juli voor de tweede keer op rij gestegen is. Daarmee begint de groeivertraging een effect te hebben op de Duitse arbeidsmarkt.

Verenigd Koninkrijk presteert slecht
Niet alleen Duitsland bevindt zich in zwaar vaarwater, want ook de Britse economie presteert ondermaats. De economie in het Verenigd Koninkrijk daalde over het tweede kwartaal voor het eerst sinds 2012. Dit is volgens economen een teken dat de onzekerheid omtrent de brexit zich nu gaat vergelden. "De economie wist overeind te blijven door de uitgaven van de overheid en consument", zo meldt marktanalist Ranko Berich van Monex Europe in hun rapport. Als gevolg van de resultaten zakte het Britse pond vrijdag 9 augustus met 0,4%.

Ook voor het Verenigd Koninkrijk verwachten de economen een stagnatie van de economische groei. Volgens hen is dit een voorbeeld van wat het land de komende maanden te wachten staat, met het oog op de brexit. Deze negatieve verwachtingen kunnen de Bank of England daarbij doen besluiten de rente eerder te verlagen dan op dit moment wordt gedacht. Dit in een poging om de economie te laten herleven.

Nieuwe verkiezingen in Italië?
Ook in Italië staat de economie voor een enorme uitdaging, vooral nu de vicepremier van het land (Matteo Salvini) het vertrouwen in de regering heeft opgezegd. Hij kondigde aan dat hij in oktober nieuwe verkiezingen wil, al lijkt het er niet op dat hier op korte termijn een besluit over wordt genomen. Volgens diverse partijleiders is het niet handig om verkiezingen uit te schrijven vlak voordat de begroting voor 2020 gepresenteerd moet worden.

De crisis heeft tevens een effect gehad op de financiële markten, want de rente op de staatsobligaties is daardoor gestegen. De staatsschuld in het land bedraagt inmiddels 130% van het nationaal inkomen, waarmee het een van de hoogste schulden binnen de Europese Unie is. Echter, door de zwakke Italiaanse economie wil de schuld niet dalen. Onderzoeksbureau Capital Economics verwacht daarom dat Italië geen andere uitweg heeft dan een schuldherziening of een wanbetaling.

Rol van de ECB?
Het grootste probleem is echter dat het erop lijkt dat de ECB momenteel weinig kan doen om de druk op de economie iets te verlichten. De bank zal de rente in de maand september waarschijnlijk verlagen, maar dat is volgens verschillende analisten niet genoeg. De ECB heeft slechts weinig bewegingsvrijheid, omdat de rente op dit moment al zeer laag is (-0,4%). Daarmee zou een recessie weleens onvermijdelijk zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden