MD_Photography / Shutterstock.com

Nieuws Brexit

Pro-brexit wind door landbouwministerie

30 Juli 2019 - Niels van der Boom

Boris Johnson, de nieuwe minister-president van het Verenigd Koninkrijk, heeft Theresa Villiers benoemd tot de minister van Landbouw, Voedsel en Plattelandsontwikkeling. Villiers volgt daarmee Michael Gove op. 

Michael Gove was sinds juni 2017 hoofd van dit ministerie, maar hij is nu 'kanselier van het Hertogdom Lancaster'. Een functie waarvan de meeste Britten het nut niet snappen. Ook de ex-minister George Eustice treed toe tot Defra (Department for Enivornment, Food & Rural Affairs), zoals het departement wordt genoemd. Eerder dit jaar stapte hij nog op vanwege het brexit-debacle.

Uitgesproken over dierwelzijn
Villiers staat bekend om haar omstreden uitspraken. Ze komt uit het landbouwgraafschap Norfolk, maar is zelf niet van boerenafkomst. Op het landbouwvlak werd ze voornamelijk bekend met haar inzet op het gebied van dierenwelzijn. Zo focuste ze zich op het beperken of verbieden van de export van levend vee. Ook zette ze zich in tegen het gebruik van kooien in de veehouderij.

De andere standpunten staan hier haaks op. Ze is tegen het nemen van maatregelen tegen klimaatverandering en stemde tegen een wet waarbij bedrijven een vergunning moeten aanvragen om schaliegas (fracking) te winnen. Andere voorstellen over de reductie van CO2-emissie en broeikasgassen werden door haar eveneens tegengestemd.

Nieuw beleid in de maak
Eustice en Villiers zijn beiden eurosceptici, fervent pro-brexit-aanhangers en zien een no-deal niet als nadeel voor de landbouwsector. De meeste agrarisch ondernemers delen die mening niet. Eustice wordt verantwoordelijk voor het opstellen van een 'bill' die de landbouw klaar moet stomen voor de situatie na de breuk met de Europese Unie.

In 2016 voerde Eustice campagne onder boeren om steun te krijgen voor een brexit. Subsidiebedragen zouden volgens zijn belofte niet dalen. Het huidig overheidsbeleid toont echter iets anders. In de plannen staat dat de directe hectaresteun met ingang van 2021 wordt afgebouwd over een periode van 7 jaar. Net zoals in het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) kunnen boeren dan subsidie ontvangen wanneer ze aanvullende maatregelen nemen op hun bedrijf.

De Britse landbouwsector ontvangt jaarlijks £3 miljard (omgerekend €3,3 miljard) uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Het is onduidelijk of dit bedrag wel gehandhaafd blijft in het post-brexit scenario.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden