Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) presenteert maandag 17 juni haar visie over kringlooplandbouw. De overheid gaat hier jaarlijks honderden miljoenen euro's in investeren. "Voedsel is hier ongelooflijk goedkoop. Boeren betalen daar de rekening voor", zo zegt ze in een interview met het Algemeen Dagblad.
Dat de kringlooplandbouw de kosten voor voedsel gaat opdrijven, kan de minister niet uitsluiten. Als het aan haar ligt, dan gaat de visie van de landbouwsector veranderen. "Van meer, meer, meer produceren naar een productiemethode die de leefomgeving zo min mogelijk belast. Natuur, klimaat en milieu mogen niet worden belast."
Het 'Realisatieplan Visie LNV' is maandagmorgen 17 juni gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.
Boer dupe van goedkoop voedsel
"In de jaren '70 waren we circa 20% van ons inkomen kwijt aan voedsel. Nu is dat 10% tot 12%", weet Schouten. "Voedsel is ongelooflijk goedkoop geworden en daar betaalt de boer de rekening vooor. Zijn inkomen is erg laag. Ook het milieu en de natuur zijn er de dupe van. Ironisch is dat er fors meer voedsel wordt verspild, omdat het zo goedkoop is."
Niet alleen de consument moet dieper in de buidel tasten, want ze vindt dat ook de supermarkten een faire prijs moeten gaan betalen. Schouten wil dit jaar nog afspraken maken om dit te bewerkstelligen. "Het risico ligt nu te veel bij de boer. Aan voedsel worden hoge eisen gesteld, onder meer voor dierenwelzijn. Een hogere vergoeding is terecht."
Macht voor de boer
Met de aangepaste Europese mededingingswet als handvat, wil Schouten het boeren gemakkelijker maken om afspraken met elkaar te maken. Ook komt er een geschillencommissie, waar de boeren hun klachten kunnen indienen. Daarover gaat binnenkort een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.
Daarnaast heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag 17 juni nieuwe cijfers over kosten van voedingsmiddelen gepubliceerd. Die hebben de grootste stijging in 10 jaar tijd neergezet: 3,8% gemiddeld over mei. Vooral vlees en vis zijn duurder geworden (bijna 5%). Voor brood en granen is dat 3,8%, zuivel komt op een stijging van 3% en groente en fruit zijn 2,6% duurder.
Prijzen stijgen
De cijfers van het CBS ondersteunen de uitspraken van Schouten. Van de gemiddelde consumentenbesteding gaat 10% naar voedsel. Daarbij wordt 25% van dit bedrag aan vlees en vis uitgegeven, gevolgd door groente en fruit met 22%. Met 12,9% heeft zuivel het kleinste aandeel in het bestedingspatroon.
In 10 jaar tijd zijn voedingsmiddelen gemiddeld 14,5% duurder geworden. Die stijging is minder dan alle goederen en diensten, waarvan de prijzen met 16% toenamen. Groente en fruit is met 20% prijsstijging het hardst gestegen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882881/schouten-boer-betaalt-prijs-voor-goedkoop-voedsel]Schouten: 'Boer betaalt prijs voor goedkoop voedsel'[/url]