Uit nieuwe cijfers van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de inkomenssteun uit Europa ongelijk verdeeld wordt. Ongeveer 20% gaat naar boeren die (inclusief deze steun) een inkomen onder het wettelijk minimumloon hebben. Circa 33% van de Europese steun komt echter terecht bij boeren met hogere inkomens.
Van alle Nederlandse boeren valt circa 15% in de categorie met een hoger inkomen (2 keer modaal, ofwel €66.000 per jaar). Door de inkomenssteun vanuit de Europese Unie neemt dat percentage toe naar 24%. Echter, het percentage boeren dat onder het minimumloon boert, komt uit 52%. Met deze inkomenssteun daalt dit percentage naar 36%. Dat betekent dat nog altijd 1 op de 3 Nederlandse boeren een inkomen onder het wettelijk minimumloon heeft.
Minder directe inkomenssteun
De bovenstaande cijfers hebben betrekking op het jaar 2014. In dat jaar werd in Nederland meer dan €750 miljoen aan Europese inkomenssteun verdeeld. Het kabinet onderhandelt momenteel over het bedrag dat in de periode van 2021 tot 2027 uitgetrokken wordt voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Er wordt in dat nieuwe beleid gestreefd naar minder directe inkomenssteun en juist meer steun voor innovatie en vergroening.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882485/europees-geld-ongelijk-verdeeld-onder-boeren]Europees geld ongelijk verdeeld onder boeren[/url]