Een substantieel kleiner areaal suikerbieten is de oorzaak van de hogere voorverkoopprijs van bietenperspulp. Duynie heeft deze prijs maandag 6 mei vastgesteld op €1,65 per procent droge stof. Aan het woord hierover Frank Waijers, de kersverse directeur van het voerbedrijf.
De voorverkoopprijs van perspulp ligt €0,30 hoger dan in 2018. Hoe is de prijs tot stand gekomen?
"Dat is altijd een afweging op basis van de vraag en het aanbod. Daarbij speelt ook het areaal van de suikerbieten een belangrijke rol. Deze is dit jaar met zo'n 80.000 hectare substantieel kleiner dan in 2018 (een krimp van 6.000 hectare)."
Hoe verhoudt de prijs van perspulp zich tot andere co-producten?
"De positieve effecten van bietenperspulp zijn ondertussen bekend: het is gezond, energierijk en eveneens smakelijk. De voorverkoopprijs die wij vastgesteld hebben, bedraagt circa 67% van de voederwaardeprijs. Het is dus uiteindelijk aan de ondernemer of dit past in het rantsoen van zijn vee."
Wat verwachten jullie van de eerste voorverkoopronde?
"We zijn pas 5 dagen terug gestart, wat het lastig maakt om conclusies te trekken. Tot op heden zien we dat de vraag vergelijkbaar is met vorig jaar. Ook op basis van geluiden die onze buitendienstmedewerkers opvangen van melkveehouders, verwachten we een stabiele vraag."
Hoeveel perspulp wordt normaal gesproken in de eerste verkoopronde verkocht?
"Veruit het grootste volume van de perspulp wordt in deze eerste ronde verhandeld. We volgen de gewasontwikkeling dan ook op de voet, om zo een goede inschatting van het aanbod te maken. Wat is het effect van de droogte bij het inzaaien van de suikerbieten? Wat doet de koude periode met het gewas? Welke gevolgen heeft het verbod op neonicotinoïden? Dit is nu allemaal nog koffiedik kijken, maar we zijn zeer waakzaam."
Kan dat betekenen dat er niet voldoende aanbod is om de vraag in te vullen?
"De prognoses worden steeds concreter en daarmee wordt het tevens duidelijker of en hoe we de resterende volumes kunnen invullen. Het kan zo zijn dat de verkoop op een moment wordt gelimiteerd. De situatie van vorig seizoen heeft aangetoond dat het belangrijk is om scherp te zijn. De droogte had toen veel impact. De bietenoogst was lager dan verwacht op het moment dat de verkoop van start ging. Voor de veehouders die hun gekochte volumes niet geleverd konden krijgen, hebben we een compensatieregeling opgezet."
U bent 1 april begonnen als directeur van Duynie Feed Nederland. Wat zijn uw eerste bevindingen, en wat zijn de ambities richting de toekomst?
"Ik zie nu van dichtbij dat Duynie kwalitatieve co-producten levert. Het is mooi te zien dat onze producten de wind in de rug hebben. De visie van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), met kringlooplandbouw als speerpunt, sluit naadloos aan op wat wij al doen. Op dit moment ben ik nog volop bezig om mij het bedrijf, de mensen en de business eigen te maken. Daarnaast werken we hard om onze groeiambitie in omzet te realiseren."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882429/duynie-verwacht-lager-aanbod-perspulp]Duynie verwacht lager aanbod perspulp[/url]