De daling van de langetermijnrentes in sterke eurolanden als Duitsland zette afgelopen maand door. De 10-jarige rente ging van 0,6% in oktober naar 0,20% in februari. In maart ging de rente vervolgens echt kopje onder, want deze zakte eerst naar 0% en kwam vervolgens zelfs daaronder uit.
De beweging van de afgelopen maanden is goed te verklaren, want deze langetermijnrentes reageren op de veranderingen en vooruitzichten in de inflatie en anderzijds op veranderingen ten aanzien van de economische groei. Ook spelen de verwachtingen over het monetaire beleid daarbij een rol.
Effect op langetermijnrentes
Als beleggers de inflatie lager inschatten, drukt dat de langetermijnrentes omlaag. Hetzelfde geldt voor de verwachtingen over de toekomstige economische groei. Tot slot: als het monetaire beleid ruim(er) blijft, gaan de langetermijnrentes in eerste instantie ook omlaag. Dit gaat zeker op als een ruimer monetair beleid (zoals tegenwoordig) het opnieuw opkopen van staatsobligaties betekent.
In de afgelopen maanden zijn zowel de verwachtingen over de groei als inflatie behoorlijk omlaag bijgesteld. Ook gaf de ECB duidelijk aan haar beleid ruimer te willen maken. Het is dus niet verwonderlijk dat de Duitse langetermijnrente gedaald is. Het ziet er nog steeds sterk naar uit dat die rente op de middellange termijn zal klimmen.
Dit artikel is onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Akkerbouw Pro, waarin ook aandacht wordt besteed aan de uienmarkt, de aardappelmarkt en de mestmarkt. Klik hier om het Trendrapport terug te lezen.