De Nederlandse exporteurs hebben voor het eerst sinds jaren minder vertrouwen in de toekomst. Dit heeft onder andere te maken met de wereldwijde politieke spanningen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'Trends in Export' van Atradius en evofenedex.
Het vertrouwen van de Nederlandse exporteurs is voor het eerst in jaren afgenomen en krijgt slechts een magere voldoende. De bedrijven gaven vorig jaar nog een rapportcijfer van 7,2, maar dat is dit jaar gedaald naar een cijfer van 6,6. Volgens de onderzoeksbureaus komt dit vooral door de internationale politieke spanningen.
Uit dit onderzoek blijkt dat 2 van de 5 exporteurs de handelsoorlog op dit moment als de grootste bedreiging voor de export ziet. Daarentegen zijn Nederlandse bedrijven wel positief over de groeivooruitzichten voor hun bedrijf, want zij verwachten dit jaar een groei van gemiddeld 8% neer te zetten.
Amerikaans handelstekort
"Het is niet verwonderlijk dat het vertrouwen van de exporteurs afneemt", laat Bart Jan Koopman, de directeur van evofenedex, via een persbericht weten. "Deze handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China lijkt nog niet beslecht en de Amerikaanse economie presteert duidelijk minder goed. Zo had het land in 2018 te maken met het grootste handelstekort van de afgelopen 10 jaar."
Volgens Koopman hebben de Nederlandse exporteurs dichter bij huis te maken met de economische achteruitgang in Duitsland. "Wanneer je de Europese spanningen van de brexit, de Italiaanse begrotingstekorten en de onrust in Frankrijk hierbij optelt, dan is er inderdaad geen reden voor groot optimisme."
Groei in omzet
Daarentegen heeft Nederland in 2018 wel positieve cijfers laten zien. De omzet groeide namelijk met gemiddeld 9%, waarbij 75% van de bedrijven deze groei te danken heeft aan een groeiende orderportefeuille. Daarbij realiseerden de Nederlandse bedrijven de hoogste omzetgroei in de Europese Unie (EU).
Duitsland is, net zoals in eerdere jaren, de belangrijkste handelspartner van Nederland. In de Verenigde Staten, Polen, China, Japan en Duitsland hebben Nederlandse exporteurs de hoogste omzetstijging gerealiseerd. In Iran is in 2018 juist veel minder omzet gedraaid. Hoewel meer dan 33% aangeeft in 2018 nieuwe markten te hebben aangeboord, noemen zij ook dat dit minder vaak de drijvende kracht achter de omzetgroei is.
Voor 2019 worden Oost-Europa en het Midden-Oosten beschouwd als de meest kansrijke nieuwe afzetmarkten. Hierna volgen de Baltische Staten, Finland en Duitsland. Buiten Europa behoren Zwitserland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Rusland, China en Turkije tot de meest populaire afzetmarkten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.