Shutterstock

Inside Rente

Fed stopt met renteverhogingen

21 Maart 2019 - Edin Mujagic

Na een vergadering van de centrale bank is vaak dat 1 zin, die in eerste instantie nauwelijks opvalt, veelzeggend. Dat was woensdag 20 maart niet anders. Jerome Powell, voorzitter van de Fed, beweerde namelijk dat het inflatiedoel van 2% niet op een overtuigende manier is bereikt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse inflatie bedroeg in januari 1,5% à 2,1%, afhankelijk van de maatstaven die worden gehanteerd. Uit alle geschreven en ongeschreven monetaire regels blijkt dat daar een hogere rente bijhoort. Als de topman echter zegt dat de doelstelling niet overtuigend is gehaald, dan betekent dat (vrij vertaald) dat het beleid nog ruimer moet worden. De stelregel is immers: een ruim beleid leidt tot een hogere inflatie en een krap beleid drukt de geldontwaarding omlaag. 

Plannen wijzigen
Het rentecomité van de Fed (Amerikaanse centrale bank) besloot dan ook niet alleen de rente ongewijzigd te laten, maar ook om de plannen voor de rest van dit jaar te wijzigen. Het rentecomité stelde in december nog 2 renteverhogingen in het vooruitzicht, maar dat is nu gewijzigd naar 0. Ook laat de bank weten de rente in 2020 1 keer te gaan verhogen. Net zoals de 4 beloofde renteverhogingen voor 2019, schaar ik die belofte voor 2020 ook onder het kopje 'wishful thinking'. 

Ik acht de kans namelijk groot dat de economische groei in de Verenigde Staten (VS) later dit jaar in positief opzicht gaat verrassen. Dit als gevolg van de genomen en te nemen maatregelen en het ruimere beleid van de centrale banken. De Fed besloot woensdag 20 maart ook om de afbouw van quantitative easing (het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties) te vertragen en om daar in september 2019 helemaal mee te stoppen. Dat is een behoorlijk economische stimulans voor de komende maanden en kwartalen. 

Maar, al die maatregelen waarover ik het had, zijn maatregelen die vanuit 2020 naar voren worden gehaald. Vandaar dat ik de economische groei in 2020 aanmerkelijk lager zie uitkomen dan daar waar de Fed momenteel van uitgaat. Daarmee is ook een recessie in 2020 niet uitgesloten. En dat is dan weer geen omgeving waarin de Fed de rente zal verhogen; een verlaging ligt dan eerder in het verschiet.

Gevolgen voor andere banken
De besluiten van de Fed zullen, in mijn ogen, eveneens gevolgen hebben voor alle andere centrale banken. Hoe verschillend ze ook zijn, ze hebben 1 zaak gemeen: het streven om de Fed niet in te halen. Daardoor zouden hun munten namelijk sterker worden, wat in veel landen als ongewenst wordt gezien. Dit omdat het onder meer de exportpositie schaadt en de veelal (te) lage inflatie (denk aan de eurozone) verder omlaag zou drukken.

Nu de Fed stevig op de rem is getrapt en achteruit begint te rijden, zullen haar zusterinstellingen dat ook doen. De verwachting is bijvoorbeeld dat de ECB de gewenste renteverhoging verder naar de toekomst zal gaan verschuiven. Daarnaast wordt verwacht dat er meer speculatie komt over het opnieuw opstarten van quantitative easing. Met andere woorden: er zijn nog langer zeer lage rentestanden te verwachten in de eurozone.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden