Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Achtergrond Verkiezingen

'Brabantse toestanden in Drenthe voorkomen'

19 Maart 2019 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 20 maart wordt zichtbaar welke thema's belangrijk zijn per provincie. De aandacht voor het thema 'landbouw' is per provincie echter sterk verschillend.

Tijdens het grote Brabantse verkiezingsdebat, dat zaterdag 16 maart werd georganiseerd door de provincie, leek iedere stelling uiteindelijk weer uit te komen bij de landbouw. Het leidde tijdens het debat tot felle reacties, maar in de meeste provincies eist het thema 'landbouw' helemaal geen hoofdrol op.

Boeren niet welkom in Brabant's debat
In Noord-Brabant is 'landbouw' een belangrijk thema. In Brabant zijn dan ook verschillende debatten gevoerd waarin het thema landbouw hoog op de agenda stond. Burgerplatform 'Minder beesten' heeft recent zelfs een debat gevoerd waarbij boeren niet welkom waren. Volgens de organisatie zou in overleg met ZLTO besloten zijn om geen boeren toe te laten, maar ZLTO zelf ontkent dit. De belangenbehartiger heeft geen landbouwdebat georganiseerd, maar organiseerde een verkiezingsdebat met de Brabantse werkgevers.

Het grote verkiezingsdebat, dat vrijdag 15 maart in Den Bosch gehouden werd, bleek voortdurend terug te komen op het thema 'landbouw'. PvdA, D66, SP en Code Oranje stemden tegen de stelling dat de boeren meer respect en minder regels verdienen. Alle andere partijen (behalve Forum voor de Democratie, want die was afwezig) stemden voor deze stelling. Verrassend genoeg stemde ook VVD voor de stelling, terwijl zij een sterk voorstander zijn van het huidige Brabantse beleid.

Het debat werd vaak hard gevoerd. En ook onderwerpen als woningbouw kwamen uiteindelijk weer terecht bij het buitengebied en de boeren. D66 zei dat boeren geen voedsel moeten gaan verbouwen, maar energie. Aan het einde van het debat kwam er nog een sneer van gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66); zij verweet het CDA dat zij de troep van 40 jaar beleid door het CDA heeft moeten opruimen, waarbij boeren alle ruimte kregen.

Dit zorgde voor flink wat 'boegeroep'. Het ging de meeste lijsttrekkers een brug te ver. Haar eerdere oproep dat ze meer boeren wil, werd hiermee niet erg geloofwaardig. Met name voor de Brabantse boeren worden de verkiezingen spannend: als het CDA weer buiten de coalitie blijft, lijkt de toekomst niet rooskleurig.

Ontspannen sfeer in Gelderland
Arjan Tolkamp is kandidaat voor het CDA in Gelderland en geeft aan dat landbouw een belangrijk thema was tijdens de politieke debatten in de provincie Gelderland. Stimuland en de GAJK organiseerden eveneens een landbouwdebat. Daarnaast zijn er ook debatten over het landelijk gebied georganiseerd. Volgens Tolkamp verlopen de debatten in een ontspannen sfeer en staat men niet lijnrecht tegenover elkaar zoals bijvoorbeeld in Noord-Brabant.

Veenweidegebieden thema in Noord-Holland
In Noord-Holland was de peilverhoging in de Veenweidegebieden al voor de verkiezingen een thema: GroenLinks en D66 zijn daar een voorstander van. Op donderdag 14 maart vond er een agrarisch debat plaats, dat werd georganiseerd door LTO Noord, de HAJK, de KAVB, Agrarische Collectieven, Glastuinbouw Nederland, Greenport Noord-Holland Noord en Greenport Aalsmeer.

Gedurende dit debat werd onder andere de natte teelt besproken, en dan als vervanging voor de melkveehouderij. Echter, verschillende partijen zijn daar niet voor. Het CDA werd uiteindelijk gekozen tot winnaar van het debat.

Zuid-Holland en Utrecht
In Zuid-Holland staat boerin Mirjam Nelisse voor VVD op de lijst. Zij laat weten dat de bodemdaling een belangrijk thema is in de provincie. Het landbouwdebat dat LTO Noord organiseerde, werd goed bezocht en bijna alle partijen deden mee. Daarnaast speelde de landbouw een rol in het natuurdebat.

Hetzelfde ging op voor de provincie Utrecht, want ook daar speelde het thema bodemdaling een rol en kwam de landbouw vooral naar voren in de natuurdebatten. Boerin Claudia de Wit-Heuver uit Montfoort staat op de lijst voor het CDA (plaats 47). Landbouw staat niet hoog op de agenda in Utrecht. In Utrecht zijn dan ook geen aparte landbouwdebatten gehouden.

Drenthe en Overijssel
In Drenthe organiseerden LTO Noord en DAJK (Drents Agrarisch Jongeren Kontakt) een landbouwdebat. Een van de agrarische kandidaten is Eline Vedder (voor het CDA). Echter, er is nog een boerin te vinden: Bouche Zouine (D66). Zij zegt aan dat er in Drenthe waardering is voor boeren als voedselproducenten. Zouine zet in op kringlooplandbouw en hoopt een rol te kunnen spelen bij het scheiden van zin en onzin. Volgens haar wil men in Drenthe vooral geen 'Brabantse toestanden'. Ook Vedder geeft aan dat de sfeer constructief is.

In de provincie Overijssel is de rust juist weer wat wedergekeerd op het landbouwgebied, zeker nu 'Heel Salland biologisch' als een nachtkaars is uitgegaan. Afgelopen jaar liepen de gemoederen daar hoog op vanwege deze beweging, die sterk polariserend te werk ging.

Friesland: discussie over windmolens
LTO Noord organiseerde ook in Friesland een landbouwdebat, samen met Agrarische Jongeren Friesland. Attje Meekma is boerin en staat voor het CDA op de lijst. Het CDA wil kleine windmolens toestaan en zonnepanelen op daken van schuren. Dit staat lijnrecht tegenover de opvatting van Johannes Kramer, die nu landbouwgedeputeerde en lijsttrekker is van de FNP (Fryske Nasjonale Partij).

Zijn partij wil juist geen windmolens, omdat dit de landbouw verpest. Ook wil hij zonneparken op landbouwgrond, omdat er te weinig ruimte op de daken zou zijn. De thema’s die het meest leven zijn volgens Meekma: de veenweide en groene energie. "In Friesland is er veel begrip en waardering voor de boer."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bep 19 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881741/brabantse-toestanden-in-drenthe-voorkomen]'Brabantse toestanden in Drenthe voorkomen'[/url]
Er is zijn in politiek nederland toch wel andere dingen belangrijk dan de landbouw. want als je een debat houdt en je begint al met de boeren dan heb je daar volgens mij niets mee op en dat hebben ze ook niet . stelletje schijnheilige.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden