SIMA

Weerupdate SIMA

Wat heeft de Sima te bieden?

21 Februari 2019 - Niels van der Boom

Zondag 24 februari trapt de 2-jaarlijkse Sima in Parijs weer af. Het wordt ook wel het 'zusje' van de Agritechnica genoemd en bijna alle internationale fabrikanten laten zich daar zien. Maar, welke innovaties zijn er die een Nederlandse akkerbouwer of (melk)veehouder interesseren?

De organisatie van de Sima deelde dit jaar 2 gouden medailles uit. Claas ontvangt er 1 voor hun Jaguar-hakselaar op rupsen en Laforge (de Franse frontheffenboer) krijgt er 1 voor 'DynaTrac'. Dat is een sideshiftbok voor werktuigen. Die laatstgenoemde leverde aanvankelijk wat gemopper op, gezien zoiets in Nederland al jaren gemeengoed is, bijvoorbeeld van SBG (tegenwoordig Raven).

Precisielandbouw
Daarnaast werden 5 zilveren medailles uitgedeeld. Die zijn er bijna louter voor elektronische oplossingen (oftewel precisielandbouw). John Deere en Airbus ontwikkelden samen een digitaal dataportaal, waarbij je op basis van satellietbeelden de biomassa van de gewassen kan controleren. Met 1 druk op de knop maak je dan een taakkaart, die weer naadloos in je gps-systeem wordt gegoten.

John Deere mocht nog een keer op de bühne staan, maar dan voor hun 'Support Connect-systeem'. Kort gezegd: software dat waarschuwt wanneer je trekker kapot gaat, voor dit het geval is. De dealers kunnen hun klanten op deze manier tijdig waarschuwen, wat stilstand voorkomt.

Gadgets en apps
In de categorie 'gadgets' is er Bosch, die een weerstation bouwde die ook foto’s van het gewas maakt. Kuhn komt met de app 'Redvista', waarmee je altijd een handleiding met doorsmeerschema’s bij de hand hebt. Via de telefoon kijk je naar een werktuig en vervolgens worden de smeer- en onderhoudspunten 'gehighlight'. De laatste medaille is voor een velg met geïntegreerde luchttank om razendsnel banden op te pompen. Daarmee kwam Sodijantes Industrie.

De organisatie strooide daarnaast met 20 bronzen medailles voor een verscheidenheid aan innovaties. Opvallend is dat het aandeel 'ijzer' blijft afnemen. Daarbij scoren startups, digitale oplossingen, apps en gadgets goed bij de beursorganisatie. Van de 20 medailles zijn er 5 die echt over een werktuig gaan en niet over elektronisch gemak.

Parijs versus Hannover
De Sima heeft 1 groot nadeel, en dat is dat het altijd tegelijk valt met de Agritechnica. Jammer of niet, maar de trekker- en werktuigfabrikanten hamsteren hun grootste innovaties voor Hannover. Ook qua timing komt begin november beter uit. Een nieuwe trekker kan dan gepresenteerd en verkocht worden voor het volgende jaar, terwijl ten tijde van de Sima de meeste verkopen al hebben plaatsgevonden en men de focus heeft op het verkopen van de huidige voorraad.

Daarnaast zijn alle trekkerfabrikanten druk met de nieuwe emissienorm 'Tier 5'. Voor de nieuwe Case IH Magnum en vergelijkbare New Holland T8 moet je wachten tot Hannover. Wel toont CNH hun nieuwe 4-cilinder CVT-trekker T5 Auto Command en Versum CVX in Parijs. Ook staan de T7 HD, Optum en Terrus Tier 5 op de stand. Deutz-Fahr lanceert een nieuwe generatie trekkerterminals. Al worden er geen schokkende onthullingen verwacht en stiekem is dat best een beetje jammer. Zo ondermijnen de fabrikanten de nieuwswaarde van een beurs.

Nieuwe trekkers?
Franse fabrikanten grijpen natuurlijk wel hún beurs aan om wat nieuws te presenteren. Het gaat dan vaak om merken die vooral in eigen land erg bekend zijn. Je vindt er ook nog een nieuw trekkermerk: Mancel. Mogelijk presenteert ook Claas iets nieuws. De trekkers worden immers veelal in Le Mans gebouwd.

De fabrikanten van aardappelmachines als AVR, Dewulf en Grimme vind je ook in Parijs-Noord. Wat is dan voor de Nederlandse boer interessant? Misschien wel het Franse Irricam. Dit onafhankelijke systeem kan op een beregeningshaspel worden gemonteerd om hem te controleren. Met camera’s check je op afstand of het kanon nog overeind staat, of de slang goed oprolt en of er geen diesel wordt gejat. Misschien zo gek nog niet voor €950.

Elektrificatie
Zaaispecialist Monosem staat er met de elektrische WingFold precisiezaaimachine voor maïs. Die wordt volledig elektrisch aangedreven en is Isobus-bestuurd. Onder andere Amazone, Kuhn en Grimme tonen hun zaaimachines. Daarnaast toont het Engelse Claydon zijn compacte getrokken directzaaimachine Hybrid T6C (Compact) voor het eerst op het Europese vasteland.

Niet alleen de zaaimachines krijgen meer elektronica aan boord. Op de stand van Kverneland staat de 'i-Tiller'. Deze getrokken cultivator heeft 'dynamic traction control', waarbij de werkdiepte automatisch aangepast wordt via de Isobus-terminal, of prestaties van de trekker. Ander nieuws op grondbewerkingsvlak: Grégoire Besson, die normaal een flinke lap beursvloer in beslag neemt, slaat deze keer over. Het bedrijf zegt zich te focussen op eigen evenementen. Meer merken kiezen daarvoor; zo is ook Agco’s strategie om fysiek minder aanwezig te zijn op beurzen.

Gratis bezoeken
Voor Nederlandse bezoekers is de Sima voornamelijk een leuke dag uit. Het is een mechanisatiebeurs waar je in 1 dag nog rond kunt komen. Wie een brede interesse heeft en het leuk vindt om onbekende merken en machines te bekijken, komt in Parijs aan zijn trekken. De beurs is goed bereikbaar met de auto, Thalys of het vliegtuig. Via deze Boerenbusiness actiecode kun je de beurs gratis bezoeken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden