De Amerikaanse president Donald Trump blijft de confrontatie zoeken in de handelsoorlog met China, zelfs in aanloop naar de cruciale ontmoeting met zijn Chinese evenknie Xi Jinping. Dat meldt Business Insider.
Trump acht het zeer onwaarschijnlijk dat de 2 staatshoofden de geplande verhoging van de importheffingen kunnen voorkomen. Recent heeft de Verenigde Staten (VS) een extra heffing opgelegd van 10% op producten uit China. Op 1 januari wordt dat 25%, tenzij Xi en Trump een akkoord sluiten. Die verhoging heeft betrekking op Chinese exportgoederen ter waarde van $200 miljard.
De presidenten ontmoeten elkaar in Argentinië voor de G20-top. Trump en Xi zullen dit weekend met elkaar overleggen. Trump stelt echter dat er nog grotere problemen in het vooruitzicht zitten als dat gesprek nergens toe leidt. Hij dreigt met een importbelasting op méér Chinese producten, ter waarde van $267 miljard.
Grote heffingen
Begin dit jaar zette Trump het conflict op scherp met een heffing van 30% op Chinese zonnepanelen. In maart ontketende Trump de handelsoorlog echt, met als argument dat China intellectuele eigendommen uit de VS (vooral op het gebied van technologie) zou stelen.
Beijing reageerde op de heffingen door vergelijkbare tegenmaatregelen in te voeren. De omvang van de Amerikaanse export richting China is echter veel kleiner, dan de volumes die de VS uit China importeert. China kan dus op een gegeven moment niet meer evenredig reageren.
Importheffing op iPhone?
Trump heeft consumentenproducten uit China tot dusver gemeden bij de importheffingen. Op dit moment gelden de hogere tarieven voornamelijk voor de industriële producten zoals vliegtuigonderdelen, batterijen, medische apparaten, satellieten en een aantal wapens.
Echter, Trump zou inmiddels niet meer terugschrikken om ook laptops en iPhones uit China zwaarder te belasten. Apple wist het Witte Huis eerder dit jaar nog te overtuigen om af te zien van een hogere invoerheffing op smartphones.
Economen waarschuwen dat hogere importheffingen doorberekend zullen worden aan de consument, die vervolgens geneigd is minder uit te geven. Op de middellange termijn kan dit de economische groei schaden. Trump houdt vol dat een extra heffing van 10% niet veel voorstelt.
Daarnaast zet de Amerikaanse regering ook andere maatregelen in om China dwars te zitten. Zo denkt men na over strikte regels voor de export van bepaalde technologie. Ook heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een aantal Chinese bedrijven en personen aangeklaagd voor economische spionage.
Lees meer op Business Insider:
- Voormalig advocaat Trump loog over vastgoedproject in Moskou
- Trump zegt ontmoeting met Poetin af
- De rente loopt wereldwijd rap op, maar deze kansen liggen er
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.