Shutterstock

Nieuws Brexit

Lukt het May om het Lagerhuis te overtuigen?

15 November 2018 - Redactie Boerenbusiness

De Britse premier Theresa May staat tegenover het parlement om een toelichting te geven op het brexit-akkoord. Dat wordt spannend, want voor een meerderheid kan ze niet rekenen op haar partijgenoten. Bovendien wemelt het bij de Tories ook van de tegenstanders. Zo meldt Business Insider.

May slaagde er woensdag 14 november maar ternauwernood in om het conceptakkoord voor de brexit door haar kabinet geaccepteerd te krijgen. Daar was wel kunst- en vliegwerk voor nodig. Unaniem was het kabinet waarschijnlijk niet, gezien May dat niet expliciet meldde en sprak van een 'collectief besluit'.

Het parlement stemt pas volgende maand, nadat de 27 andere Europese lidstaten hun mening hebben gegeven over het vertrekakkoord. Hoe die stemming eruit zal zien, is nog niet helder. Wel ligt het voor de hand dat een meerderheid van 320 stemmen nodig is om het akkoord goed te keuren.

Een probleem is dat het Lagerhuis geen toevoegingen of wijzigingen kan indienen, omdat het gaat om een internationaal verdrag. Hooguit kan het parlement May dus terugsturen naar de onderhandelingstafel. Daarvoor is (met het oog op maart 2019) echter nog nauwelijks tijd.

De Conservatieven hebben hun meerderheid bij vervroegde verkiezingen in 2017 verloren en regeren nu met een fragiele steun van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP). Juist Noord-Ierland en de kwestie van de grens met de Republiek Ierland is een heet hangijzer.

Hoe tekent het Britse parlement zich af?
In de oppositie gaat bijna iedereen hoogstwaarschijnlijk tegen het brexit-akkoord stemmen. Dan hebben we het over:

  • 230 pro-Europese en loyale Labour-leden (van in totaal 257).
  • Schottish National Party, met 35 zetels, omdat Schotland zich als geheel tegen de brexit uitsprak.
  • Liberal Democrats (12 zetels), Plaid Cymru uit Wales (4) en de Groene Partij (1).

In totaal zijn dat 282 leden en dat is dus niet genoeg voor de benodigde meerderheid (320 zetels). Maar May zal daar behoorlijk zenuwachtig van worden, want binnen haar partij rommelt het al jaren, waardoor niet alle 316 Conservatieven vóór haar akkoord zullen stemmen.

De tegenstand
Ironisch genoeg lijkt het erop dat zowel pro- als anti-Europese Tories tégen het akkoord stemmen. De eurofielen doen dat omdat ze principieel tegen de brexit zijn en de radicalen van de zogeheten European Research Group doen dit omdat het akkoord hen niet ver genoeg gaat. De tegenstand bestaat uit:

  • De pro-Europese fractie binnen de Conservatieven, met hooguit 12 Tories.
  • De Noord-Ierse DUP, die de nieuwe situatie voor Noord-Ierland zéér kritisch zal bekijken. Zij zijn met 10 man.
  • De grootste en belangrijkste groep bestaat uit tussen de 45 en 65 Conservatieven voor wie de brexit niet hard kan zijn. Jacob Rees-Mogg is de informele leider van dit collectief. De poging van May om het akkoord door het parlement te loodsen, zal zich op de ‘leden’ van deze groep concentreren.

Stel dat slechts 45 van de radicale brexiteers May’s voorstel wegstemmen, dan haalt ze het niet.

De loyalisten
De fragiele premier kan slechts terugvallen op de zekere steun van deze fracties:

  • Ongeveer 150 Conservatieven zijn naast parlementariër voor een bepaald gebied, ook werkzaam in de regering. Zij zouden moeten vertrekken als ze tegen May stemmen.
  • Een groep van 85 loyale Conservatieven die brexit goeddeels negeren en de premier hoe dan ook steunen.

Buiten haar partij kan ze wellicht steun vergaren bij andere partijen, zelfs bij Labour, dat bij monde van partijleider Jeremy Corbyn tegen het plan zal stemmen.

  • Maximaal 5 Labour-leden kunnen weleens vóór het plan stemmen.
  • Wellicht 20 andere Labour-leden die hun mening nog niet klaar hebben en May mogelijk steunen als de radicaalste Conservatieven dat ook doen.

Al met al zal May moeten proberen om meer parlementsleden voor haar zaak te winnen, ongeacht hun politieke pluimage. Een argument: de deal is beter dan een brexit zonder deal. Tijd om een nieuwe overeenkomst te bespreken met Brussel, zal er immers niet zijn. May schrikt zelf terug van een no-deal en de resulterende chaos aan grensovergangen en op luchthavens.

Lees meer op Business Insider:
Britse regering steunt het brexit-akkoord van May, maar niet van harte
Waarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is
De rente loopt wereldwijd rap op, maar deze kansen liggen er

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Handel in voeding EU en VK door Brexit fors gedaald

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden