Christopher Halloran / Shutterstock.com

Nieuws Rente

Trump gooit olie op het vuur met aanval op Fed

13 Oktober 2018 - Redactie Boerenbusiness

Beleggers konden jaren profiteren van de hulp van de centrale banken: die strooiden met goedkoop geld, zodat rentes laag bleven en beleggen met geleend geld erg goedkoop was. Dat meldt Business Insider.

Maar, nu de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rentetarieven geleidelijk aan verhoogt en de Europese Centrale Bank (ECB) vergelijkbare plannen heeft, neemt de nervositeit toe.

Op obligatiemarkten vertonen de rentes een opwaartse beweging en dat leidt tot onrust onder aandelenbeleggers. Hogere rentekosten zorgen in principe voor hogere leenkosten voor beursgenoteerde bedrijven. En dat betekent dat de omzet hard moet groeien om te zorgen dat hogere rentes niet gaan bijten in de winst.

Rentespook
Het 'rentespook' dook woensdag 10 oktober duidelijk op, want kregen de Amerikaanse aandelenbeurzen met flinke dalingen te kampen. De belangrijkste graadmeters in New York kenden hun grootse verliesbeurt in maanden.

Daarbij was het opvallend dat de Amerikaanse president Donald Trump  zich uitliet over de beursval door kritieke te leveren op de verhogingen van de rente door de Fed. Gebruikelijk is namelijk dat een president de onafhankelijkheid van de bank respecteert door geen direct commentaar te geven op het beleid. Trump heeft daar duidelijk lak aan.

De Dow-Jonesindex sloot 3,2% lager op 25.598,74 punten en de S&P 500 verloor 3,3% tot 2785,68 punten. De laatste keer dat de deze graadmeter zo’n stevig verlies noteerde, was in februari. Technologiebeurs Nasdaq daalde 4,1% tot 7422,05 punten.

Aziatische beurzen kelderen ook
De Japanse effectenbeurs is donderdag 11 oktober fors lager geëindigd en zakte tot het laagste niveau in 1 maand. Ook elders in het Verre Oosten gingen de beurzen flink onderuit in navolging van de fikse koersverliezen op Wall Street.

De Nikkei-index in Tokio raakte 3,9% kwijt en sloot op 22.590,86 punten. Yaskawa Electric verloor 6,5%. Ook andere Japanse bedrijven, die net als Yaskawa Electric veel omzet halen uit China, werden van de hand gedaan. Concurrent Mitsubishi Electric zakte ruim 5% en robotmaker Fanuc leverde 6,8% in.

De beurs in Shanghai stond met 4,6% in het rood en in Hongkong zag de Hang Seng-index 3,7% aan waarde verdampen. Daarnaast was €1 $1,152 waard, tegen $1,1539 bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Daarbij werd 1 vat Amerikaanse olie 2,8% goedkoper ($72,85). De prijs van 1 vat Brent-olie zakte 2,7% in prijs tot $82,71.

De renteverhogingen zijn waanzin

- Donald Trump

Italië zorgenkindje in Europa
Woensdag 10 oktober leden de Europese aandelenbeurzen ook al stevige koersverliezen. De beleggers deden stukken volop in de uitverkoop. Naast de brede zorg over oplopende rentes en kampt Europa specifiek met de Italiaanse begrotingsplannen. 

Italië zit met een torenhoge staatsschuld van 132% van het nationaal inkomen (bruto binnenlands product) en de populistische regering wil het begrotingstekort in 2019 laten oplopen tot 2,4%. De financiële markten zijn beducht dat de staatsschuld hierdoor verder oploopt, met mogelijk een eurocrisis in het verschiet.

Wat ook niet gerust stelt, is het feit dat Matteo Salvini, de minister van Binnenlandse Zaken, heeft gesuggereerd dat Italië zijn inwoners moet verleiden om staatsobligaties te kopen voor een belastingkorting. Salvini sprak over het voor overheden ongebruikelijke plan in een interview met de publieke omroep RAI. Het plan zou al zijn opgenomen in het regeerakkoord.

De koersen van de Italiaanse staatsleningen zijn dit jaar fiks gedaald, wat betekent dat de rentes oplopen. De beleggers vrezen, evenals Europese Unie (EU), dat Italië te weinig doet om zijn schuldenberg terug te dringen. Donderdag 11 oktober lag de marktrente voor Italiaans staatspapier met een 10-jarige looptijd op 3,5%.

AEX verliest
De Amsterdamse AEX-index eindigde woensdag 10 oktober 1,7% lager op 528 punten. En donderdag 11 oktober bij de opening van de beurs ging hier weer ruim 1% af, waardoor de AEX op 519 punten noteerde. Sinds 3 oktober heeft de Amsterdamse hoofdindex 6% verloren.

De waarde van cryptomunten, zoals de bitcoin, blijft niet bespaard. De cryptomunten werden lang gezien als een 'safe haven'. Beleggers steken hun geld in dat soort gevallen ook vaak in goud. "De dagen van crypto’s als safe haven en als op zichzelf staande belegging lijken geteld", zegt een cryptohandelaar in Hongkong tegen Business Insider.

De bitcoin werd donderdag 11 oktober in een half uur tijd $250 minder waard en werd volgens handelsplatform Coinmarketcap voor ongeveer $6.300 verhandeld. Andere cryptomunten gingen verhoudingsgewijs nog harder omlaag.

Lees meer op Business Insider:
Dit wordt de nieuwe premier van Italië
9 belangrijke dingen die zich nu afspelen in de wereld
Aandeelhouders Shell stemmen tegen strengere milieudoelstellingen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

BB TV Rente met Edin Mujagić

Grote verschillen in koers van langjarige rentes

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Nieuws Financieel

Inflatie Nederland blijft boven eurozone uitstijgen

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden