De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft laten weten dat het doel is de officiële rente dit jaar 4 keer te verhogen. Ook liet het weten dat het de rente volgend jaar 3 keer wil verhogen en in 2020 ziet het 2 renteverhogingen. Vervolgens zou de rente in 2021 dan stabiel moeten blijven.
De bank ligt voor dit jaar behoorlijk goed op schema. De Fed verhoogde de rente woensdag 26 september namelijk met 25 basispunten naar 2% tot 2,25%. Dat was de derde renteverhoging van dit jaar. De vierde, die in december gepland staat, is zo goed als zeker.
Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat de Amerikaanse economie op het moment goed draait en anderzijds met de politieke druk vanuit het Witte Huis om de rente te verhogen. De Fed moet de rente nu haast verhogen om te vermijden dat de financiële markten de bank gaan zien als een schoothondje van de Amerikaanse president Donald Trump.
Hoge verwachtingen
Het is overigens een understatement om te zeggen dat de Amerikaanse economie goed draait. Jerome Powell, voorzitter van de Fed, bewoordde het als volgt: "Onze economie stond er zelden (op belangrijke gebieden) zo goed voor als nu." De economische groei (en de verwachting daarvan) is hoog en de rentes en werkloosheid zijn historisch laag. De Fed belooft bovendien nu al dat het de officiële rente heel langzaam gaat verhogen.
En dat is voor mij een reden om te denken dat de Fed zijn voornemens, met betrekking tot het aantal renteverhogingen, niet waar gaat maken. Niet omdat ik negatief ben en volgend jaar een recessie verwacht (dat doe ik niet, want ik verwacht een hoge groei in de komende 12 maanden), maar simpelweg omdat de verwachtingen van de Fed zo rooskleurig zijn dat de kans dat ze tegen gaan vallen veel groter is.
De Fed verwacht tevens dat de economische groei tot en met 2021 boven de zogeheten potentiële groei (het groeipercentage dat de economie vast kan houden zonder oververhit te raken) blijft. De lage werkloosheid ziet de bank verder zakken en ook verwacht de Fed at de inflatie niet verder zal stijgen. Dat is zo ongeveer het meest gunstige scenario dat iemand kan uittekenen voor de komende jaren.
Toch een lagere groei?
Aangezien een periode van economische expansie tussen 2 perioden van laagconjunctuur (recessies) doorgaans tussen de 8 en 10 jaar duurt, acht ik de kans klein dat de Amerikaanse economie nog bijna 3 jaar lang op volle toeren draait. Een lagere groei (lager dan waar de Fed vanuit gaat) voor de komende jaren zou mij dus niets verbazen.
Tijdens de persconferentie kreeg de voorzitter ook de vraag onder welke omstandigheden de bank genoodzaakt is de rente vaker te verhogen. Ook vroegen de journalisten onder welke omstandigheden de bank de rente juist minder vaak zal verhogen.
Het verfrissende aan de persconferenties van Powell is dat deze de moeite waard zijn om te volgen, omdat hij op elke vraag een antwoord heeft en dat antwoord nooit nietszeggend is. Het is in tegenstelling tot zijn Europese evenknie Mario Draghi, welke juist uitblinkt in het geven van nietszeggende antwoorden.
Het antwoord?
Powell gaf een informatief antwoord op de bovenstaande vragen. De Fed zou de rente sneller verhogen als de inflatie hoger uitpakt. De Fed zou het lenen van geld minder frequent duurder maken als de economische groei lager wordt, de inflatie daalt of er sprake is van een significante en langdurige correctie op de financiële markten. En bij dat laatste dacht ik: dat is zeer waardevolle informatie.