Inside: Rentemarkt

De VS kan in september failliet gaan

23 Augustus 2017 - Edin Mujagic

Vorige week werd bekend dat het er sterk naar uitziet dat de maand september bepalend zal zijn voor de koers van de Fed en de Europese Centrale Bank (ECB). Echter, mocht de Amerikaanse inflatie blijven dalen, dan moeten we er rekening mee houden dat de Fed de rente niet 4 keer zal verhogen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zou niet verbazen als de rente in de Verenigde Staten dit jaar niet meer verhoogd wordt. Dit ondanks het feit dat de financiële markten de kans op een renteverhoging in december nog steeds op 50% inschatten. In dat geval zijn er ook gevolgen voor de acties van de ECB. 

Het gevolg is een trage economische groei en dalende inflatie

De ECB wil namelijk niet de monetaire vleugels aanhalen, terwijl de Fed dat juist doet. Daardoor zou, bijvoorbeeld, de euro sterker kunnen worden met alle gevolgen van dien voor het economische herstel in het euroland en de inflatie. Een sterkere euro heeft de neiging om de economische groei af te remmen en de inflatie te laten dalen.

Behalve de inflatiecijfers zijn er nog 2 zaken die we in de gaten moeten houden, omdat deze ook van invloed kunnen zijn op het pad dat de Fed gaat bewandelen. En indirect zal dat ook het pad van de ECB zijn. 

Jackson Hole
In de eerste plaats is er het jaarlijkse congres in het Amerikaanse Jackson Hole, waar zowel Janet Yellen (Fed-voorzitter) als Mario Draghi (ECB-voorzitter) zullen spreken. De ervaring leert dat ze daar uitspraken kunnen doen die voor nogal wat beweging op de markten kunnen zorgen. Ook kunnen die uitspraken meer duidelijkheid verschaffen over de te volgen monetaire koers voor de middellange termijn. Zo kondigden zowel de Fed als de ECB eerder al aan dat ze op grote schaal staatsobligaties zouden gaan opkopen. 

Een tweede zaak die een belangrijke rol kan gaan spelen, is het feit dat op 29 september de Amerikaanse overheid door zijn geld heen zal zijn. Het Amerikaanse parlement stelt vast hoeveel de Amerikaanse overheid maximaal mag lenen. Zodra Washington aan dat schuldenplafond komt, en het parlement het plafond niet verhoogt, kan de Amerikaanse overheid geen lonen uitbetalen of rente over oude schulden aflossen.

Ambtenaren worden naar huis gestuurd

Het eerste betekent dat de ambtenaren naar huis worden gestuurd, het zogeheten government shutdown. Dat is iets dat in de afgelopen jaren al eerder is gebeurd, omdat de Republikeinen en Democraten het niet op tijd eens konden worden over het verhogen van het plafond. Het tweede houdt in dat de Verenigde Staten failliet zouden zijn. Dat wist Washington de afgelopen jaren nog ternauwernood te voorkomen. 

Schuldenplafond
Naar verwachting bereikt Washington dat schuldenplafond dus op 29 september. Als het parlement voor die tijd het plafond niet verhoogt, ontstaat er spanning op de markten. Immers, beleggers moeten er rekening mee houden dat de Verenigde Staten, technisch gezien, failliet kan gaan. 

Uiteindelijk zal het plafond wel verhoogd worden, maar gezien de spanningen in Washington (tussen het parlement en Donald Trump, tussen de Republikeinen en de Democraten én tussen Republikeinen onderling) zou het niet verbazen als dat verhogen weer niet op tijd plaatsvindt. Die spanningen kunnen in het ergste geval ook de plannen van de Fed dwarsbomen. Zo'n onzekere omgeving is geen omgeving waarin de Fed de rente gaat verhogen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden