Alsof de Britse verkiezingen alleen al niet voldoende zijn om de valutamarkt in beweging te zetten, vergadert de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag ook nog én is er een hoorzitting met de onlangs ontslagen baas van de FBI, James Comey.
In Frankfurt vergadert niet alleen het bestuur van de ECB, maar komen ook de nieuwe ramingen van de bankeconomen over de economische groei en inflatie voor dit jaar en de komende 2 jaar uit.
Mochten de inflatievooruitzichten verslechteren, dan zou dat voor de ECB reden genoeg kunnen zijn om langer door te gaan met het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. Ook kunnen zij er dan voor kiezen om de officiële rente langer op 0 procent te houden. Dat kan de euro onder neerwaartse druk zetten.
In de Verenigde Staten zijn er aanwijzingen dat de ex-baas van de FBI zal vertellen dat president Trump hem en de FBI heeft geprobeerd te beïnvloeden in hun onderzoek naar de contacten tussen Trump en Rusland (omtrent de Amerikaanse verkiezingen). Blijkt dat Comey ontslagen is, omdat hij zich niets van president Trumps wensen heeft aangetrokken, dan zou dat kunnen leiden tot het starten van de afzetprocedure van de president.
Kortom: de dollar zou weleens een hele slechte dag kunnen hebben.
Voorsprong slinkt
En dan zijn er uiteraard nog de Britse verkiezingen. De minister-president Theresa May schreef die uit, in de hoop op een grote meerderheid in het Britse Lagerhuis (alias onze Tweede Kamer). Op die manier hoopt zij meer steun te krijgen voor de onderhandelingen over de brexit met Brussel, die over minder dan 2 weken beginnen.
Waar het er in eerste instantie op leek dat May een ruimere meerderheid zou krijgen, is de situatie inmiddels helemaal anders. Recente ondervragingen laten zien dat de kans nog steeds groot is dat ze de verkiezingen zal winnen, maar dat haar meerderheid in het Lagerhuis weleens kleiner kan worden. Na de aankondiging van de tussentijdse verkiezingen had May nog een voorsprong van 20 punten op de Labour-partij. Dit is inmiddels geslonken naar tussen de 1 en 12 punten.
Een zogeheten "hung parliament" behoort nu ook tot de mogelijkheden. Daarvan is sprake wanneer geen enkele partij een meerderheid heeft kunnen bemachtigen. Dan moeten de Britten een coalitieregering vormen. Dat zou onder beleggers voor het gevoel kunnen zorgen dat de politieke instabiliteit de komende jaren groot is.
Dat is slecht nieuws voor het Britse pond. Helemaal, omdat de kans groot is dat de partij van May dan uit de regering zal verdwijnen. Een coalitie tussen de Arbeiderspartij en kleine partijen (zoals de Schotse nationalisten of de pro-Europese Liberale Democraten) zou namelijk veel meer voor de hand liggen.
Pond in de vuurlinie
Na de aankondiging van de tussentijdse verkiezingen en het vooruitzicht van een grote meerderheid voor May's Conservatieve Partij won het pond terrein ten opzichte van de euro en de dollar. Nu de uitkomst echter onzeker is geworden, zou het niets verbazen als het pond onder neerwaartse druk komt te staan.
Krijgt May bijvoorbeeld een kleinere meerderheid, dan dat ze nu heeft, dan bestaat er een kans dat ze de gesprekken met Brussel met een gestrekt been in zal gaan. Daarbij zal ze niet terugdeinzen die gesprekken niet eens te voeren als Brussel blijft insisteren op een vergoeding van circa 100 miljard euro. Door zich star op te stellen, verzekert ze zich van de steun van de hardliners in haar eigen partij.
Die zogeheten "hard-brexit" zou de verhoudingen tussen de EU en Groot-Brittannië verder verslechteren, de Britse toegang tot de Europese interne markt in gevaar brengen en de kans op een handelsakkoord, zeker een snelle, na de brexit vrijwel tot 0 reduceren. Het pond zou daar naar verwachting behoorlijk onder lijden.
Á la carte EU verlaten
Daartegenover staat dat, mocht May de verkiezingen verliezen en de Arbeidspartij winnen, de scheiding tussen Londen en Brussel weleens soepeler zou kunnen verlopen. Dat is iets gunstiger voor het pond. De kans op zo’n scenario is echter niet heel groot. "Brussel" is er alles aan gelegen om de scheiding zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de Britten.
Dit uit vrees dat er anders de indruk zou ontstaan dat ook andere landen uit de EU kunnen stappen, om vervolgens alleen die elementen van de Europese samenwerking te kiezen die het land in kwestie wil. Zou zo’n soort á la carte uittreden uit de EU mogelijk lijken, dan kunnen weleens de anti-EU partijen in sommige andere EU-landen daardoor aan populariteit winnen.
Afremmen daling van het pond
Wat een mogelijke daling van het pond kan afremmen, zijn de ontwikkelingen in Frankfurt bij de ECB en de hoorzitting in Washington. Op deze verkiezingsdag blijft het pond stabiel tegenover de euro, de markt gaat er blijkbaar vanuit dat de Conservatieve partij van premier May zal winnen.
De Britse stemlokalen sluiten om 21:00 uur en de uitslag wordt vrijdagochtend 9 juni verwacht. Dat geldt ook voor een mogelijke reactie van de EUR/GBP.