Op woensdag 29 maart kunnen de regeringen van de 27 EU-landen een brief verwachten van de Britse premier Theresa May. Met die brief worden de EU-collega's geïnformeerd over het feit dat het Verenigd Koninkrijk Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking zet. Oftewel, de gesprekken over de scheiding tussen Brussel en Londen gaan beginnen.
Vanaf het moment dat de brief is verstuurd, begint de klok te tikken. De partijen hebben twee jaar om de scheidingspapieren te ondertekenen. De 'wij-gaan-uit-elkaar'-ceremonie vindt dus, omstreeks, eind maart 2019 plaats. Het ziet er naar uit dat het alles behalve een rustige, vriendelijke scheiding zal worden.
60 miljard euro
Jean-Claude Junker, de Luxemburgse aanvoerder van de Europese Commissie, heeft aangegeven dat Londen ruim 60 miljard euro kwijt zal zijn aan de scheiding. Dat is het bedrag dat het Verenigd Koninkrijk zal moeten betalen om uit de EU te stappen.
Het gaat dan om geld waar de Britten zich al aan gecommiteerd hebben, zoals het geld voor allerlei inftrastructurele projecten die de EU voor de komende jaren op de agenda had staan. Ook heerst de vraag wie de pensioenen van de EU-ambtenaren uit het Verenigd Koninkrijk moet bekostigen.
Deze rekening is een signaal voor andere EU-landen die eventueel het Britse voorbeeld willen volgen. Dat zei Junker in een interview. 'Als andere landen zouden uittreden, dan zou dat het einde van de EU betekenen.'
Het is vrijwel zeker dat de Britten de hoogte van de rekening zullen aanvechten. Daardoor is een ruzie tussen beide partijen meteen een feit. Sommige Britse politici hebben het bedrag al absurd genoemd en anderen vinden dat het Verenigd Konikrijk uit de EU moet kunnen stappen zonder ook maar één cent te betalen aan Brussel.
Vrijhandelsakkoord zal vertraging oplopen
Die ruzie zal het, vanuit economisch oogpunt, belangrijkste deel van de onderhandelingen vertragen. Het gaat dan om de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.
Michiel Barnier voert namens de EU de gesprekken over de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Hij heeft al eerder aangegeven dat beide partijen het eerst eens moeten worden over de voorwaarden van de scheiding. Daarna kunnen ze pas beginnen met vrijehandelsgesprekken. De Britten daarentegen willen die onderhandelingen tegelijkertijd voeren als de gesprekken over de scheiding.
Politici zullen zich stoer opstellen
De zorgen van bedrijven zullen het onderspit gaan delven en politici zullen vooral aandacht hebben voor de vraag 'hoe kan ik mij het stoerst opstellen?'. Dat allemaal voor politiek gewin in eigen land. Bedrijven in beiden landen willen juist dat men ervoor zorgt dat de handel zo min mogelijk wordt verstoord door de onderhandelingen.
Wanneer vele bedrijven of sectoren worden geraakt door de brexit is de kans groot dat policiti aan beide kanten van het Kanaal de schuld aan de andere partij gaan geven. De ondernemer zal de economische schade dan zelf moeten dragen.