Shutterstock

Analyse Varkens

DCA Beursprijs buigt niet voor druk van slachterijen

26 April 2024 - Wouter Baan

De varkensmarkt is de afgelopen dagen behoorlijk opgeschud door de verlagingsdrift van een paar grote slachterijen in ons land. De vraag is of de slachterijen die hun notering verlaagd hebben voet bij stuk houden, of deze volgende week weer omhoog corrigeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachterijnoteringen in ons land bewegen doorgaans vrij eenduidig en daarbij wordt de Duitse markt scherp in de gaten gehouden. Die wetten gingen deze week echter niet op. Waar Van Rooi als enige van de grote slachterijen de notering ongewijzigd hield, verlaagden andere partijen met 2 of zelfs 4 cent. Of in het geval van Vion moest 3 cent van de weektoeslag eraan geloven. De Duitse markt geeft ondertussen geen krimp, terwijl daar juist de prijsdruk de kop leek op te steken.

Hoe nu verder, dat is de grote vraag. De verwachting is niet dat Van Rooi volgende week alsnog koers omlaag kiest. Ook de Duitse markt oogt vrij steady. Met de kennis van nu is het waarschijnlijker dat de andere slachterijen weer omhoog corrigeren, al is dat natuurlijk niet gezegd dat dit ook gaat gebeuren.

Gebroken weken
Met 283.018 geslachte varkens vorige week oogt het aanbod in ons land niet overdreven ruim, al moet dit wel worden gezien in de context van weinig ambitieuze slachtplannen. De vleesafzet in Europa blijft tammetjes en slachterijen verwerken deels voor het vrieshuis. Dit verklaart waar de prijsdruk vandaan komt, want die komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Met aantrekkende temperaturen in Europa op komst, zou dat de vleesafzet een impuls kunnen geven. Tegelijkertijd dienen zich een aantal gebroken weken aan, waardoor de levende markt wat oponthoud kent. De vleesconsumptie kent echter geen pauze. Dit kan mogelijk de vleesvoorraden ontlasten.

Al met al is het een markante marktsituatie die door weinig insiders was voorzien. Varkenshandelaren blijven ondertussen redelijk vertrouwen houden in marktherstel, zo wordt gezegd. Ondanks een aantal lagere opgaven, blijft de DCA Beursprijs 2.0 zodoende staan op €2,12 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs voor levende varkens noteert ook gelijk op €1,68 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden