Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijs knelt teveel om paassprintje te trekken

22 Maart 2024 - Wouter Baan - 4 reacties

In de laatste weken voor Pasen is de varkensmarkt weinig spannend. De levende markt is in balans en vanaf de vleesmarkt zijn de impulsen niet krachtig genoeg om de varkensprijzen te laten stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondertussen muteren de prijzen alweer een paar weken onveranderd en dat sluit goed aan bij de huidige stabiele marktsituatie. Met de wetenschap dat Pasen volgend weekend plaatsvindt, oogt de markt vrij lauw. Misschien komt het doordat Pasen dit jaar vrij vroeg valt en het voorjaarsweer in Europa nog niet echt is doorgebroken, hoewel de temperaturen niettemin wel oplopen. Dit denken althans sommige marktinsiders.

Hoe het ook zij, het grillseizoen is nog niet begonnen en daar moet de markt het wel van hebben wil het echt op stoom komen. Dit is ook terug te zien aan de afzet van karkasonderdelen. Enkel de haasjes zetten stappen omhoog. De rest van het karkas beweegt in grote lijnen zijwaarts. Daarbij claimen sommige slachterijen dat de prijzen van slachtbijproducten naar China onder druk staan.

Uitval van slachtdagen
De komende weken valt er weinig vuurwerk op de markt te verwachten. Met Goede Vrijdag valt er in Duitsland al een slachtdag uit. Daarnaast ook met Tweede Paasdag, net als in Nederland en de rest van Europa. De vleesindustrie haalt dan ook even de voet van het gas, nadat de paasvraag is ingevuld. Omdat het varkensaanbod in met name Duitsland erg krap is, vormt dit geen bedreiging voor de varkensprijzen.

Al met al rest de DCA Beursprijs 2.0 maar één richting en dat is zijwaarts. Dat betekent voor de geslachte varkens een prijs van €2,12 en voor de levende €1,68. Eventuele prijsverhogingen zijn later dit voorjaar zeker mogelijk, maar dan moet de vleesmarkt wel eerst in beweging komen. Marktleider Tönnies geeft bijvoorbeeld hardop aan dat de inkoopprijzen behoorlijk knellen. Die mening zijn ook andere (Nederlandse) slachterijen toegedaan. Vorig jaar waren de varkens rond deze tijd van het jaar overigens duurder dan nu: €2,24 en €1,77.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden