Hoe kwam Afrikaanse varkenspest in China terecht? De Russische voedselwaakhond 'Rosselkhoznadzor' beweert dat de ziekte vanuit Europa naar China is overgeslagen. In China zelf is de varkensmarkt ondertussen flink ontregeld.
De voedselwaakhond heeft onderzoek gedaan en vermoedt dat het virus via 1 van de Europese lidstaten in China terecht is gekomen. Aangezien de Europese Unie (EU) grote volumes varkensvlees naar China exporteert, is dat meest waarschijnlijk. De instantie acht de kans klein dat het virus vanuit Rusland is overgeslagen.
De beschuldiging verdient wel een kanttekening. In Rusland heerst namelijk al jaren Afrikaanse varkenspest (AVP), wat het land zelf ook verdacht maakt. Daarbij probeert de Russische varkenssector al enige tijd toegang te krijgen tot de Chinese afzetmarkt. Bij een eventuele beschuldiging kan die ambitie in de ijskast.
Vervoersverbod
Ondertussen blijven meldingen van Afrikaanse varkenspest in China binnenstromen. De eerste uitbraak werd begin augustus geconstateerd en dat loopt halverwege september op tot circa 20 uitbraken. De Chinese overheid heeft diverse maatregelen getroffen om verdere uitbraken tegen te gaan. Zo zijn er in 10 gebieden, verspreid over 6 provincies, vervoersverboden afgekondigd. De impact daarvan is groot.
Dat geldt ook voor de provincie Lianing, wat in het noordoosten ligt. Daarvandaan wordt jaarlijks 20% van de productie naar het zuiden getransporteerd. De aanvoer is nu afgesneden. In de 10 gebieden waar het verbod geldt, worden volgens Chinese statistieken jaarlijks 217 miljoen varkens geslacht. Dit komt overeen met een derde van de jaarlijkse productie.
Wig op varkensmarkt
De maatregelen zorgen voor een wig op de Chinese varkensmarkt. In de gebieden met een vervoersverbod worden massaal varkens naar de slacht gebracht om een eventuele uitbraak voor te zijn; dalende prijzen zijn het gevolg. In het zuiden van het land, waar de ziekte (nog) niet is waargenomen, stijgen de prijzen juist hard.
De gemiddelde varkensprijs in China bedroeg afgelopen week 14,51 Chinese yuan per kilo (levend). Het verschil tussen de prijzen in het noorden en zuiden van China is inmiddels opgelopen tot 6 yuan. Ondanks de maatregelen van de overheid zijn met name de backyard-farmers zijn nog niet goed op de hoogte van de ernst van de situatie. Ze beschouwen de uitbraken soms zelfs als 'fake news'.
(1 Chinese yuan = €0,12)
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.