De nieuwe 'cash crop' voor de akkerbouw is geen plant, zegt Rabobank, maar juist de data die het planten telen genereert. Alle data op het akkerbouwbedrijf - de zogenaamde big data - biedt een schat aan informatie. Volgens de bank levert dat de sector 11 miljard euro op. Per jaar! Dat bedrag komt voort uit de verwachtte meeropbrengst die de extra kennis op moet leveren.
Rabobank stelt dat smart farming jaarlijks 11 miljard euro aan extra waarde kan genereren binnen de akkerbouw. Dat staat in een rapport over de sector. Ook de veehouderijsector kan op eenzelfde bedrag rekenen met behulp van big data. Echter, vooral megabedrijven in Amerika en Australië profiteren, zo valt te lezen.
Waar baseert Rabobank die 11 miljard euro (10 miljard US dollar) dan op? 'Smart farming gebruikt nieuwe sensortechnologie voor het verzamelen en verwerken van de vele variabelen die belangrijk zijn voor de gewasgroei', legt Rabobank-analist Harry Smit uit. 'Dit biedt mogelijkheden om de dosis van zaaizaden, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen - alsmede teeltactiviteiten - tot op de vierkante meter beter uit te voeren.'
Door op iedere vierkante meter beter te boeren nemen de opbrengsten met gemiddeld 5 procent toe, meent de bank. Dat is op 80 procent van het areaal het geval voor de zeven grootste akkerbouwgewassen. Dit zijn maïs, sojabonen, tarwe, katoen, gerst, koolzaad en zonnebloemen. Die 5 procent levert dus 11 miljard euro op wereldwijd. Maar, het kan niet op. Volgens Rabobank is de werkelijke waarde nog hoger dan verwacht, omdat de voordelen ook doorklinken in kleinere gewassen als aardappelen, suikerbieten en groente.
De landbouw zal zich aan moeten passen om de kosten van deze investeringen te dragen, stelt het rapport. Dat gaat het gemakkelijkste op grote landbouwbedrijven in Australië, Noord en Zuid Amerika. Middelgrote en kleine bedrijven moet middelen ontwikkelen waarmee ze toegang krijgen tot de benodigde technologie. Daarnaast krijgen ze meer concurrentie. Dat vereist een opschaling van hun bedrijf. Bijvoorbeeld via een samenwerkingsverband.
Om deze reden richt Rabobank zich met het rapport op de land- en tuinbouwcoöperaties. Zij moeten hun leden stimuleren deel te nemen aan 'gegevens-intensieve landbouw'. Zo worden kosten gedeeld maar ook de expertise.
De genoemde 11 miljard euro is dus bruto, zonder alle kosten voor het investeren in apparatuur om data te verzamelen, verwerken en toepassen. Daarnaast is er nog een probleem. Wie zegt dat die 5 procent extra voedsel voor eenzelfde prijs zal worden verkocht? Misschien daalt die alleen maar en kost het de sector eerder geld dan dat het oplevert.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.