Accuratie per vierkante cm

Drone spoort onkruid op voor exacte bestrijding

22 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks dat strenge regelgeving het voor (Amerikaanse) drone piloten soms onmogelijk maakt om te vliegen, lijkt dat onderzoekers niet af te schrikken. De onbemande helikopters hebben veel mogelijkheden binnen de agrarische sector. Zo worden in hoog renderende gewassen als aardbeien en citrusvruchten UAV's ingezet. Bijvoorbeeld om onkruid en ziektes op te sporen. Daarover schrijft Growing Produce.

De drone werkt samen met een grondrobot. Die heeft een zwaardere accu en daardoor meer capaciteit

Professor Yunjan Xu, van de universiteit van Centraal Florida, liet tijdens een bijeenkomst in Lake Alfred, Florida, zien waarvoor zij drones inzetten. De onbemande helikopter wordt door hun gezien als een hulpmiddel voor machines op de grond. Zo wordt onderzoek gedaan in de teelt van aardbeien.

Een drone vliegt over het gewas en maakt relatief goedkope beelden op een lage resolutie. Wanneer een probleem wordt gedetecteerd stuurt de UAV een signaal naar een robot op de grond. Die kan polshoogte nemen en het probleem van dichtbij bekijken. De grondrobot kan veel meer gewicht met zich meenemen. Zo is hij met een veel zwaardere accu uit te rusten. De capaciteit van het grondvoertuig is hiermee flink groter dan de dertig minuten die een drone in de lucht blijft. Op één batterij kan de grondrobot 16 kilometer rijden.

Jose Pena, van het Spaanse instituut voor duurzame landbouw, laat drones juist zeer gedetailleerde beelden maken. Met NDVI beelden - die een resolutie van 1 tot 3 centimeter hebben - kan in een tarwegewas onkruid worden opgespoord. Door de software de plantenrij te laten herkennen weet hij welk plantje onkruid is en welke niet. Echter, het algoritme dat hiervoor moet worden ontwikkeld is zeer complex. Het kost veel tijd dit betrouwbaar genoeg te laten werken.

Pena experimenteert daarom in boomgaarden. Bijvoorbeeld die van citrusvruchten. Daar zijn de planten veel groter en onkruiden gemakkelijker te herkennen. De software kan ook worden gebruikt om het aantal planten te herkennen en hun grootte te bepalen. Een ander onderzoek kan zelfs al vruchten tellen per boom. Door de locatie van ieder onkruidplantje vast te leggen in een taakkaart kan de veldspuit zeer plaatsspecifiek werken. Dat spaart volgens Pena tot 75 procent aan herbicide uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden