Yellow Revolution

Nieuwe Lely Welger perst continu ronde balen

4 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Machinebouwer Lely heeft donderdag in Maassluis een nieuwe rondebalenpers onthuld als zogeheten Yellow Revolution. Deze Lely Welger CB perst continu door en haalt zo een capaciteit van 110 tot 130 balen per uur. De innovatie heeft geen wikkelaar, wat hem vooralsnog minder geschikt maakt voor de Nederlandse markt.

Volgens Gijs Scholman, commercieel directeur van Lely, is de rondebalenpers vooral bedoeld voor marktgebieden met grote percelen gras, luzerne of stro, zoals Noord-Amerika en Australië, waar agrarische ondernemers een hoge capaciteit willen behalen. "En met deze pers gaat dat. Wachten is voortaan verleden tijd".

Lely denkt ook aan een wikkelaar, maar wil vooralsnog niet tornen aan de capaciteit van de Lely Welger, die 110 tot 130 balen per uur haalt. "We zijn druk aan het nadenken hoe we de balen in plastic kunnen wikkelen zonder te veel capaciteit in te leveren. Een optie daarbij is wellicht minder plastic te gebruiken."

De nieuwe rondebalenpers heeft kortweg gezegd een brede riem van 22 meter lang die de baal vasthoudt en perst. Via twee schijven wordt een baal naar achter gevoegd om te worden gebonden, waarbij in het voorste gedeelte van de pers alweer wordt begonnen met een nieuwe baal. Hierdoor kan de machine continu blijven persen.

De nieuwe Lely Welger geeft de veehouder meer comfort, capaciteit en kwaliteit in de ruwvoerwinning, zo zei Alexander van der Lely, de topman van Lely, op een bijeenkomst met de Europese landbouwpers. "Een innovatie als deze geeft agrarische ondernemers de kans nog efficiënter te werken, door een hogere capaciteit te halen en het juiste moment te kiezen om te gaan persen. Dit bevordert de kwaliteit van het ruwvoer."

Lely heeft de rondebalenpers samen ontwikkeld met partner Vermeer in de Verenigde Staten, waarmee het bedrijf een joint venture heeft. Van de huidige Lely Welger zijn vijf prototypes gemaakt die nu in Nederland, de Verenigde Staten, Polen en Duitsland worden getest. De officiële marktintroductie laat nog twee jaar op zich wachten, aldus Scholman. "We willen eerst uitvoerig testen en alle mogelijke kinderziekten eruit halen. Elke machine die wij verkopen moet optimaal werken."

Kijk voor meer informatie en video"s op: http://www.continuousbaling.com/

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers 2023

Lely tempert verwachting door melkprijs en rente

Achtergrond Jubileum

Lely na 75 jaar nog lang niet uitgeïnnoveerd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden