In de eerste helft van 2017 gingen er 20 agrarische bedrijven failliet. Dat betekent dat het aantal faillissementen in de agrarische sector opnieuw dalende is. Dat maakt het Economische Bureau van ABN Amro dinsdag 1 augustus bekend.
Het aantal faillissementen in de agrarische sector daalt al sinds 2013 en bevindt zich daardoor momenteel op een historisch laag niveau. Ten opzichte van 2013 zijn er dit jaar zelfs 73% minder faillissementen waarneembaar.
De faillissementsgraad is normaal gesproken altijd laag in de agrarische sector. Dat komt omdat die bedrijven een langere levensduur hebben. Ook blijkt dat de bedrijven in de agrarische sector een lagere opheffingsgraad hebben, dan bedrijven in andere sectoren.
Bedrijvenaantal neemt toe
Het totaal aantal agrarische bedrijven neemt sinds 2013 ook weer verder toe. In de afgelopen 4 jaar kwamen er gemiddeld zo'n 3.000 bedrijven bij. Daarentegen stopten er ook gemiddeld 2.400 bedrijven. Dat betekent dat er in 4 jaar tijd ongeveer 600 agrarische bedrijven zijn bijgekomen.
In 2016 waren er 2.437 opheffingen, maar daarvan ging het slechts 47 keer om een faillissement. De voornaamste reden voor het opheffen van het bedrijf, is het ontbreken van een bedrijfsopvolger.
Als laatste blijkt dat er in de agrarische sector vooral sprake is van schaalvergroting. Dat bleek ook al toen het CBS presenteerde dat boerenbedrijven steeds groter worden.
Verwachting voor de komende tijd
ABN Amro verwacht voor 2017 en 2018 vooral stabilisering van de faillissement in de agrarische sector. Dit mede doordat de economie aantrekt en de prijzen voor zuivel en varkensvlees zijn verbeterd. Echter, de onzekerheid rondom de brexit kan nog wel roet in het eten gaan gooien de aankomende jaren.
Nederlandse economie groeit
Over het algemeen draait de Nederlandse economie goed. Het Bureau van de bank voorziet dan ook een groei van bijna 2,5% over de komende jaren. Dit beeld past dan ook in het beeld van het dalende aantal faillissementen in Nederland.
In 2013 bereikte Nederland een hoogtepunt op het gebied van faillissementen. Toen gingen er maar liefst 9.431 bedrijven failliet. Dat aantal is de afgelopen jaren met 58% teruggedrongen.
Opvallend is wel dat in de Foodsector (industrie en groothandel) een flinke stijging in het aantal faillissementen, ten opzichte van de eerste helft van 2016, zichtbaar is (een plus van 49%). Daarentegen is er wel een flinke daling zichtbaar, ten opzichte van 2013 (een min van 55%).
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.