Blog: Piet van der Eijk

Alsnog aandacht voor pachtdossier

17 Maart 2018 - Piet van der Eijk - 20 reacties

Op donderdag 15 maart werd de jaarvergadering van de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) gehouden. Het was een goede gelegenheid om terug te kijken naar wat er afgelopen periode allemaal gebeurd en bereikt is.

Het is alweer bijna 2 jaar geleden dat de BLHB en het NAJK het eindvoorstel van Spelderholt afwezen. Vervolgens heeft Sicko Heldoorn bemiddeld en onderzocht of pachters en verpachters nog tot een overeenstemming te brengen waren. De standpunten lagen echter te ver uit elkaar. 

Eigen voorstel
Heldoorn adviseerde de toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam om zelf met een voorstel te komen. Immers, er lagen genoeg bouwstenen. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en LTO Nederland gaven er tot op heden de voorkeur aan om zelf verder te gaan met Spelderholt en trachten 'de losse eindjes' aan elkaar te knopen. De BLHB is echter niet op die uitnodiging ingegaan, omdat er vooraf ingestemd moest worden met het feit dat er niet meer gesproken ging worden over verschilpunten die Heldoorn had geformuleerd.

Het ging de BLHB vooral om de pachtprijs van flexibele pacht. Het was dus alleen mogelijk om verder te onderhandelen over de 'losse eindjes' met het 'eindakkoord' als basis. Het bestuur van de BLHB kwam tot de conclusie dat voor ons deelname aan het vervolgoverleg niet mogelijk was. Tenminste niet onder de voorwaarden die de verpachters stelden.

Ministerie van LNV
Met de komst van een ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en minister Carola Schouten leek een eigen standpunt dichterbij te komen. De BLHB constateerde in januari 2018 echter dat in de Kamerbrief voor de jaarplanning van 2018 geen stuk over het pachtdossier aangekondigd stond.

Gelet op de samenhang van de dossiers (zoals pacht, bedrijfsopvolging, duurzaam bodembeheer, grondgebonden veehouderij en klimaat) zou pacht meer prioriteit moeten krijgen. Aldrik Gierveld, directeur-generaal van het ministerie van LNV, meldde dat het dossier pacht (weliswaar vertraagd door de lange kabinetsformatie) nu de aandacht zal krijgen die het verdient. De BLHB zal daar haar bijdrage aan blijven geven.

Piet van der Eijk

Piet van der Eijk was van 2012 tot begin 2019 de voorzitter van de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB). Daarnaast heeft hij een akkerbouwbedrijf in polder de Biesbosch in het buitengebied van het Eiland van Dordrecht.
Reacties
20 reacties
Abonnee
Flevoknol 17 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10877901/alsnog-aandacht-voor-pachtdossier][/url]
We gaan weer terug naar af.

De pacht is helemaal niet hoog, integendeel had ik maar pacht. Ik wil graag groeien maar er is geen reguliere pacht in aanbod omdat het zo goedkoop boeren is.

Ik ben juist blij dan ook met de liberale pacht van RVOB , dan heb ik een kans om mee te doen.
Eerlijk systeem, met een bouwplan verplichting .
Dat duurzaamheids argument van de BLHB is grote onzin, hier in zuidelijk Flevoland boert men nog volop 1 op 3. De verplichtingen van het bouwplan door RVOB is juist gericht op duurzaamheid.

RVOB ga zo door! ik hoop dat er weer een inschrijf ronde komt, wil graag groeien, kopen is voor mij te duur, liberale pacht mooi instrument om te groeien.
Helemaal mee eens 18 Maart 2018
Als ik het goed begrijp heeft u minimaal 65 ha tegen 17.000 Euro in verpachte staat kunnen kopen en nu hebt U een luxe probleem van minimaal 65 ha a 130.000 Euro.
Toch goed dat U uw luxe kwijt kunt bij inschrijving.
Alle toe leveranciers staan al te wachten op deze "ONDERNEMERS".
Probleem is dat zeer veel COLLEGA`S nog moeten werken voor de pacht.
De afslachting van reguliere pacht is al veel langer aan de gang, i.t.t. wat de POLITIEK had beloofd.
De tweedracht is m.i. bewust gecreëerd en U wil nu over de rug van reguliere pacht groeien, doe het liever zelf.
Helemaal mee eens 18 Maart 2018
Sorry, ik neem aan dat U ook nog wel 2 windmolens heeft?
Einstein 18 Maart 2018
Ik proef hier HELEMAAL geen afgunst hoor.
pachter 18 Maart 2018
Een vet varken kan niet voelen dat een mager varken honger heeft
Einstein 18 Maart 2018
Nee maar hij voelt wel als ie in zijn staart gebeten wordt.
Helemaal mee eens 18 Maart 2018
Ik heb geen afgunst, ik heb zelfs aandeel wind laten gaan omdat ik het de collega`s gun en hier niet van wilde PROFITEREN.
Het gaat hier om de NORM, wie moet bepalen hoe het HOORT.
ae 18 Maart 2018
Morgen pachtwet afschieten, je krijgt alleen maar luie ondernemers door.
Abonnee
Graanui 18 Maart 2018
Ik ben het helemaal eens met flevoknol.

Vraag en aanbod bepaalt de prijs! Eerlijker is er niet lijkt mij.

Ik kots zo van die mensen die hier tegen aan schoppen. Als een particulier of een kerkelijke instantie het op deze manier doet is het dan wel goed?

Al die kut boeren/ondernemers die het lekker onder verhuren, wat vind jullie daarvan? Als jonge boer krijg ik tenminste een kans bij een inschrijving.

Oja, en waarom zijn de mensen zo zielig waarvan hun contract afloopt!! Je weet toch dat je dit contract verkregen hebt met een einddatum. BAH BAH BAH
ex lto 18 Maart 2018
helemaal eens. recht van de sterkste moet gelden. pachter hebben net zoveel kans om te ondernemen. dat calimero gedrag en dat huilen bij de lto moet stoppen. alles vrij en overheid moet de pachtgronde gewoon bij opbod verkopen als pacht afloopt. onderverhuur zou als strafbaarheid moeten worden geteld. dus diefstal dus gevangenis
piet s 18 Maart 2018
ex lto schreef:
helemaal eens. recht van de sterkste moet gelden. pachter hebben net zoveel kans om te ondernemen. dat calimero gedrag en dat huilen bij de lto moet stoppen. alles vrij en overheid moet de pachtgronde gewoon bij opbod verkopen als pacht afloopt. onderverhuur zou als strafbaarheid moeten worden geteld. dus diefstal dus gevangenis

het beste is loopbaanpacht, ben je 67 jaar dan stopt het en laat de eigenaar bepalen wat hij er mee wil, hij moet dan de vrije keus hebben
zo lossen we het gehele probleem op een humane manier op
concludeur 18 Maart 2018
Iedereen hier lekker anoniem achter een toetsenbord een grote bek te hebben.
piet s 18 Maart 2018
concludeur schreef:
Iedereen hier lekker anoniem achter een toetsenbord een grote bek te hebben.

ik dank je voor je reactie
het lijkt mij beter met een oplossing te komen.
dit moet snel, deze pachtwet is onhoudbaar
DQ 18 Maart 2018
Wanneer je het zat bent je reguliere pachtcontract onderverhuren tot je dood, dat is pas slim rekenen. De zogenaamde ondernemers onder ons rijden elkaar van de weg af om voor kapitalen liberale Kaaa Uuu Teee grond te huren in de hoop er een paar Euro's aan over te houden. Vette trekkers, nog dikkere kippers, stoere praat op de verjaardagen hoe geweldig hard ze werken en hoe geweldig ze ondernemen.
De onderlinge afgunst lijkt ieder jaar wel groter te worden, of je het nu over MW hebt, trekkers, aantallen beesten of hectares, het hebzucht- gezwel wordt met de dag groter...
Kees 18 Maart 2018
Maar waarom zou alleen een pachter recht
hebben op vrij gekomen grond
Die logica snap ik echt niet
Abonnee
Pieper 19 Maart 2018
Lekkere discussie. Ik ben ook voor een gedeelte pachter maar ben het totaal niet eens met de reageerders die de reguliere pacht weg willen hebben. Ik heb nooit de kans gehad om de pacht te kunnen kopen voor 17000€ ruim twintig jaar geleden. Degene die zo graag de pacht vrij willen hebben zijn waarschijnlijk de boeren die of voor 17000€ hebben kunnen komen of de boel voor gereduceerd tarief hebben overgenomen van ouders.

Als we de reguliere pacht weg willen hebben en alleen maar geribelariseerde pacht willen overhouden zou het netjes zijn als er nog een keer een koop moment komt voordat de reguliere pacht verdwijnt.
Kees 19 Maart 2018
Ik heb 24ha in de nop
20 jaar geleden heb ik na lang twijfelen
mijn kavel gekocht,op dat moment was 17000
Veel geld.Mijn kosten gingen fors omhoog.
Achteraf is het een goede investering geweest maar mijn punt is dat ik voor 120000 ook nooit wat kan kopen
Als er dan een pachtkavel vrij komt wil ik ook graag een kans maken en niet alleen zoals vroeger een pachter er recht op had
Ik weet ook geen oplossing maar wil dezelfde kansen
Berry 19 Maart 2018
Wacht gewoon rustig af. De.grond die nu gekocht wordt voor 120000 is niet de laatste grond die te koop komt. Al lijkt het soms wel. Je kans komt weer wanneer de grondprijzen dalen of de produktprijzen stijgen.
geert 20 Maart 2018
onderverhuur mg niet ,heeft consequenties bij de pachtkamer
Piet s 21 Maart 2018
geert schreef:
onderverhuur mg niet ,heeft consequenties bij de pachtkamer

Maar meer dan de helft van de pachters doen dat
Lekker verdienen over de rug van de eigenaar en zelf niets doen
Alleen goed boekhouden, dit kan je volhouden tot je 100 bent
Pachters gooien zelf hun glazen in
Is jammer, de pachtwet van nu is mede hierdoor onhoudbaar
Inno 28 Maart 2018
Degene die zo hard schoppen tegen het doordachten tot overlijden. Waarom zoeken jullie niet zelf een oude pachter op die geen opvolger heeft? Ik vind het juist een mooie methode zo om wat door te gaan en het is meestal een betrouwbaardere partner als rvob. En oh ja, de pachtprijs ligt een stuk lager
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Grond

'Pacht niet voor natuur waar landbouw bijzaak is'

Nieuws Grond

‘40 procent van pacht niet volgens afspraak’

Nieuws Grond

Landschapbeheer harde eis in pachtcontract bij ASR

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden