Wat een reacties en commentaren op de landbouwvisie van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Kennelijk is de landbouwsector weer even belangrijk. We zagen het ook deze zomer al voorbijkomen.
Geschreven door: Cor Pierik, landbouwwoordvoerder van het CBS
Er was eerder al veel aandacht voor de droogte en tevens waren er zorgen over de voedselvoorziening voor dier en mens. Het lijkt erop dat we tegenwoordig in deze volgorde de problemen onder ogen zien: eerst de beschikbare hoeveelheid vreten voor de dieren en daarna komt de mens. Ik ben dan ook benieuwd of de doorsnee consument nog iets gaat merken van de extreem droge zomer. Ieder geval zien we nog geen extreme prijsstijgingen van voedingsmiddelen in de supermarkten.
2 robuuste koeien op 1 hectare
Schouten heeft een mooie stip op de horizon gezet. Ik zie aan de horizon in 2030 grofweg 2 robuuste melkkoeien op 1 hectare grasland lopen. Ik zie een volledig circulaire tuinbouweconomie en ik zie akkerbouwers intensief samenwerken met veehouders. Het woord intensief is in 2030 alleen nog van toepassing op deze samenwerking en bestaat verder niet meer. Verder voeren de woorden innovatief, technologie, precisie, consument, beleving en ondernemen de boventoon in het agrarische landschap van 2030.
Deze droombeelden zijn eenvoudig bij elkaar te fantaseren. Het gaat natuurlijk om een adequaat maatregelenpakket dat stappen zet in deze richting. Volgens mij zitten weinig boeren te wachten op nog meer maatregelen. Ik maak mij zorgen over de uitvoerbaarheid van nieuwe maatregelen. De sector heeft al veel maatregelen moeten slikken en net als bij het asielbeleid heb je altijd schrijnende gevallen. Boeren die ten onrechte de dupe worden van maatregelen.
Hoeveel GVE per hectare
Ik ben voor het werken met minder maatregelen en louter de kaders aan te geven waarbinnen geboerd kan worden. Dan is een langetermijnvisie cruciaal. Je geeft aan hoeveel GVE er per hectare passend is in Nederland. Dan kunnen de bedrijven daar langzaam naar toewerken. Je geeft aan welk deel van het voer in 2030 uit de regio moet komen en wat er nog 'ingevlogen' mag worden. Je werkt wel met mijlpalen, anders kan er in 2029 in theorie nog weinig zijn verbeterd.
Ik ben een voorstander van een innovatieve circulaire land- en tuinbouweconomie gefaciliteerd door een ondernemende overheid. Zo kan de boer de komende jaren ook weer echt ondernemen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879923/landbouwtransitie-met-minder-maatregelen][/url]