De grondwaterkwaliteit in de Europese Unie (EU) is beter dan die van het oppervlaktewater. De nitraatvervuiling is dus afgenomen, wat betekent dat het mestbeleid effect heeft. Echter, de volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW) voorgeschreven doelen voor een goede ecologische en chemische status worden in het oppervlaktewater nog niet gehaald.
Het Europees Milieuagentschap (EEA) publiceerde in week 27 een rapport over de waterkwaliteit. Dit onderzoek werd uitgevoerd, omdat de Europese Commissie (EC) dit jaar start met het evalueren van de Kaderrichtlijn Water.
Het EEA meldt dat er op het gebied van het oppervlaktewater nog veel werk verricht moet worden. Ongeveer 40% van het oppervlaktewater (vooral rivieren en meren) in de EU is in een goede ecologische toestand, en slechts 38% heeft een goede chemische status. Met name kwik is een veelvoorkomende vervuiler van het oppervlaktewater.
Slechte ecologische kwaliteit
In Nederland, België en in een groot deel van Duitsland is de situatie slechter. Nederland zit in de donkerrode categorie, wat betekent dat minder dan 10% van de wateren een goede ecologische waterkwaliteit heeft. Als reden voor de problemen worden onder meer ongezuiverd afvalwater en de landbouwsector genoemd.
Het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen is in de landbouwsector de oorzaak, maar er is wel verbetering te zien. De EEA noemt namelijk dat de nitraatvervuiling flink is afgenomen. De gemiddelde nitraatconcentratie in rivieren daalde tussen 1992 en 2015 met 20%. Het mestbeleid pakt daarmee positief uit.
Emissies verkleinen
Er wordt dan ook vooruitgang geboekt bij het aanpakken van de bronnen, die de vervuiling van het oppervlaktewater veroorzaken. Toch moet er nog meer gebeuren, zo bepleit het EEA. De landbouwgerelateerde emissies moeten verder verkleind worden, maar ook industrieel en stedelijk afvalwater moet beter gezuiverd worden.
Op het gebied van grondwater gaat het een stuk beter, vergeleken met het oppervlaktewater. Bijna 75% van al het Europese grondwater is, chemisch gezien, in orde. Het behalen van de Kaderrichtlijn Water is belangrijk, omdat wanneer deze niet behaald wordt dit tot forse boetes zou kunnen leiden. Het merendeel van het beleid op het gebied van waterkwaliteit is gericht op de landbouwsector.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10879210/waterkwaliteit-is-verbeterd-maar-moet-nog-beter][/url]