Het verbod op de sleepvoetbemester treedt op 1 januari 2019 officieel in werking. Dat laat landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer weten. Dit voorjaar was er veel te doen om het zogenaamde sleepvoetverbod. Met 1 jaar vertraging komt die er nu toch.
Met het naderende bemestingsseizoen maakten loonwerkers en veehouders op klei- en veengrond zich begin dit jaar druk om het sleepvoetverbod. Die zou op 1 januari in werking treden. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) had geen antwoord en maakte de zaak zelfs nog ingewikkelder door op Twitter een datum van 16 februari te communiceren. Dit werd vervolgens haastig weer ingetrokken. Vervolgens bleef het stil.
Duidelijkheid
Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) geeft woensdag 23 mei eindelijk duidelijkheid middels een Kamerbrief. Het verbod komt er: per 1 januari 2019. Dit is afgestemd met de staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat. Het verbod geldt voor de aanwending van drijfmest op klei- en veengrond.
Het sleepvoetverbod komt voor uit de Overeenkomst Generieke Maatregelen in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). In 2014 werd er een uitzondering opgenomen voor gebruik van de sleepvoetbemester in combinatie met een sleepslangsysteem. Voor het verpompen van de drijfmest wordt namelijk water bijgemengd. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de ammoniakemissie wordt beperkt.
Deze wijziging is echter nooit doorgevoerd, omdat er geen alternatieven waren. Inmiddels heeft het ministerie nog 3 alternatieven voor de reductie van ammoniakemissie toegestaan. Deze zijn meegenomen in het concept van de vrijstellingsregeling. De notificatieprocedure bij de Europese Commissie was echter niet voor 2018 gereed. Ook is de controleerbaarheid onvoldoende geborgd. Dit is namelijk niet met het oog te beoordelen.
Controleerbaarheid
De komende maanden moet duidelijk worden welke technieken de sector wil inzetten, zo schrijft Schouten. Het verbod is daarom opgeschort tot 1 januari 2019. Alleen de controleerbare alternatieven worden uiteindelijk ingevoerd. De wijziging in het Bgm maakt deel uit van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dit najaar wordt het onderwerp naar verwachting besproken in het parlement.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10878631/sleepvoetverbod-1-januari-2019-van-kracht][/url]