Het verbod op de sleepvoet op grasland (klei- en veengronden) is nog niet van kracht. Eind 2016 werd bekend gemaakt dat het met 1 jaar zou worden uitgesteld; tot 1 januari 2018. Echter, het is nog steeds stil rondom het verbod. In sommige situaties mag mest ook bovengronds worden aangewend.
De sleepvoet zou verboden worden op 1 januari 2017 op grasland (klei- en veengrond). De reden hiervoor is dat bij het gebruik van de sleepvoetmachine de ammoniakemissie te hoog zou zijn. Het verbod werd uitgesteld tot 1 januari 2018, omdat er onvoldoende alternatieven waren.
Nog geen verbod
Inmiddels zijn we 1 jaar verder en is het nog steeds stil rondom het verbod op de sleepvoet. Blijkbaar zijn er nog geen alternatieven gevonden die goed werkbaar zijn. Uit navraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) blijkt dat er nog geen antwoord is op de vraag of de sleepvoet verboden wordt. "Nadere berichtgeving hierover volgt nog", luidde het antwoord van RVO.nl en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
In 2014 werd besloten dat de sleepvoet vanaf begin 2017 verboden zou worden, met betrekking tot drijfmest en zuiveringsslib op grasland op klei- en veengrond. Vanaf 1 januari 2010 mag de sleepvoet al niet meer worden gebruikt op zand- en lössgrond.
Toch bovengronds aanwenden?
Drijfmest moet emissiearm op het land worden gebracht. Voor rundveedrijfmest is in sommige gevallen een vrijstelling te verkrijgen, om zodoende bovengronds mest uit te rijden. Hiervoor moet een veehouder zich uiterlijk 7 dagen voor de eerste keer mest uitrijden aanmelden bij RVO.nl. De voorwaarden zijn onder meer dat 85% van het areaal moet bestaan uit grasland en dat er geen andere dierlijke mest wordt gebruikt (dan rundveedrijfmest of vaste rundveemest).
Vanaf 1 februari 2018 mag drijfmest weer worden uitgereden op bouwland. Op grasland is dit toegestaan vanaf 16 februari 2018.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.