De leden van de Eerste Kamer willen van minister Carola Schouten (LNV) een plan van aanpak, om zo capaciteitsproblemen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te voorkomen. Dat blijkt dinsdag 21 november uit een spoedoverleg over mestfraude.
Schouten was in de Eerste Kamer aanwezig voor het beantwoorden van vragen van de senatoren. De Eerste Kamer had gevraagd om een spoedoverleg naar aanleiding van berichten in de media over georganiseerde mestfraude.
Middels een motie doet Koffeman (PvdD) het verzoek om ervoor te zorgen dat de capaciteitsproblemen bij de NVWA geen reden meer kunnen zijn om criminele activiteiten in de mestsector niet te vervolgen. SP, 50Plus, GroenLinks steunen de motie. Hij wil dat de minister zelf met een plan van aanpak komt en het niet overlaat aan de sector. Over deze motie moet 28 november worden gestemd.
NVWA werkt hard
Schouten benadrukt tijdens het debat dat de NVWA keihard werkt aan het voorkomen van mestfraude, maar dat de NVWA meer prioriteiten heeft. Volgens Schouten doet de handhavingsinstantie wat ze kan. "Als we alles op alles zetten om mestfraude te voorkomen, krijgen we problemen op andere vlakken. Er komt daarom extra budget voor handhaving." In het regeerakkoord is €20 miljoen vrijgemaakt voor de NVWA.
NVWA heeft ruim 1.300 mestboetes uitgedeeld. Dat geeft nogmaals aan dat de NVWA niet stil zit, benadrukt Schouten. "We kunnen niet op iedere vracht een controleur zetten. Het blijft de verantwoordelijkheid van de sector. Zij zullen daarom een plan van aanpak opstellen."
Toetsen op uitvoerbaarheid
Het plan van aanpak, wat door de sector wordt opgesteld, zal worden getoetst op uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Schouten wil de NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hierbij betrekken. Als het onvoldoende is, zal ze de sector vragen om extra maatregelen. "In het verleden was het eerst de overheid en dan de sector. Dat blijkt onvoldoende te hebben gewerkt en daarom doen we het nu andersom, dus eerst de sector zelf." De resultaten over mestfraude zullen periodiek worden gedeeld aan de Eerste Kamer.
Positief over derogatie
Schouten zegt intensief overleg te voeren met Brussel over het verkrijgen van derogatie. "Er staat veel op het spel en er zijn ook veel bedrijven die zich wel aan regels houden."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876646/politiek-wil-dat-schouten-zelf-met-actieplan-komt][/url]