Door aanhoudende droogte

Belgische landbouwers bemesten opnieuw

4 Augustus 2017 - Kimberly Bakker

Nu de oogst in België voor een aantal teelten is ingezet, zal er de komende weken opnieuw dierlijke mest gevoerd moeten worden op percelen met een nateelt of vanggewas. Dat meldt de Mestbank, onderdeel van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

De Mestbank benadrukt dat het belang van een terughoudende en beredeneerde bemesting essentieel is. Landbouwers die getroffen zijn door een lagere gewasopbrengsten, of in het extreme geval een mislukte teelt, moeten er vooral rekening mee houden dat er nog veel nitraat aanwezig kan zijn in de bodem. 

Het is vaak niet nodig om bijkomend te bemesten

Bemesting niet zonder risico's
Door de aanhoudende droogte van het afgelopen voorjaar is bemesting niet zonder risico's. Met die boodschap wil de Mestbank landbouwers aanzetten tot een terughoudende en beredeneerde aanpak. Door de verhoogde aanwezigheid van nitraat, die is ontstaan door de droogte, is het namelijk vaak niet nodig om de nateelt of het vanggewas nog bijkomend te bemesten. 

De Mestbank raadt de landbouwers aan om de bemesting in de zomermaanden tot het minimum te beperken. Daarnaast raadt zij aan om tijdig op zoek te gaan naar voldoende mestopslag of andere mestafzetmogelijkheden, zoals mestverwerking. Zo kunnen de landbouwers verliezen van nutriënten naar het oppervlakte- en grondwater vermijden. 

Minder stikstof opgenomen
Door de verminderde gewasopbrengsten is er ook minder stikstof opgenomen tijdens het groeiseizoen. Ook daardoor kan er nog veel nitraat aanwezig zijn in de bodem. De getroffen landbouwers zouden daarom een vanggewas (of andere nateelt) moeten inzaaien, aldus de Mestbank. Op die manier kan het beschikbare nitraat opgenomen worden door de planten en wordt het niet uitgespoeld naar oppervlakte- en grondwater. 

Bijkomende bemesting is in die omstandigheden veelal niet nodig. Het is echter wel belangrijk om het vanggewas tijdig in te zaaien, zodat het voldoende tijd heeft om zich te ontwikkelen. 

Droogte heeft voor schade gezorgd

Uitzonderlijke droogte
Volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) was de droogte in de maanden april, mei en juni uitzonderlijk in minimaal 150 gemeentes. Het gaat vooral om het westen van België. Echter, ook in bepaalde delen in het oosten van België was het kurkdroog. Op meerdere percelen heeft de aanhoudende droogte geleid tot schade aan de landbouwgewassen.

Daarom heeft de Belgische minister Joke Schauvliege de procedure bij het Vlaams Landbouwrampenfonds opgestart. Landbouwers kunnen de schade melden bij hun gemeente, die de teeltschade zal vaststellen en zal doorgeven aan het Departement Landbouw en Visserij. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden