Bevestigd door ministerie EZ

Nieuwe derogatie lukt niet voor 2018

20 Juni 2017 - Esther de Snoo - 6 reacties

De goedkeuring van een nieuwe derogatie kan niet voor 1 januari 2018 door Brussel worden afgegeven. Dat laat het ministerie van Economische Zaken weten. Wat dit betekent voor de invoering van de fosfaatrechten per 2018, kan het ministerie nog niet zeggen. 

Pas aan het begin van 2018 zal er definitief besloten worden of Nederland opnieuw gebruik kan maken van de derogatie. Dat laat het ministerie van Economische Zaken (EZ) weten.

Ministerie zegt op schema te liggen

Zekerheid ontbreekt
Het ministerie van Economische Zaken geeft desalniettemin aan 'op schema te liggen'. Dit najaar verwacht het ministerie de gesprekken over derogatie in Brussel te kunnen starten. De Europese Commissie heeft daarnaast aangegeven bereid te zijn om in gesprek te gaan over de derogatie. Echter, alleen als ze van Nederland meer zekerheid hebben over de voortgang van het fofaatreductieplan. 

Invulling van zesde actieprogramma
Daarnaast is Brussel nog in afwachting van het definitieve pakket aan maatregelen rondom het zesde actieprogramma. Die invulling heeft Nederland namelijk nog steeds niet gereed. Pas als het voorgestelde pakket van maatregelen met een voldoende (het moet een basis kunnen vormen voor een nieuwe derogatie) is beoordeeld, kan het overleg over de precieze invulling van een nieuwe derogatie starten.

Concreet pakket
Het ministerie werkt samen met de sector, belanghebbenden op het gebied van waterkwaliteit en andere overheden aan een concreet pakket van maatregelen. Het ministerie van Economische Zaken wil deze zomer een overeenstemming hebben over de invulling van het maatregelenpakket, zodat na de zomer ook de formele procedure gestart kan worden in het Nitraatcomité. 

Deze zomer moet er overeenstemming zijn

Op 29 juni debateert de Tweede Kamer voor het eerst over de invulling van het zesde actieprogramma.

Fosfaatrechten?
Het ministerie van Economische Zaken kon daarbij nog niet concreet aangegeven wat dit betekent voor de invoering van het stelsel van fosfaatrechten in 2018. De voorwaarde voor invoering van dit stelsel is namelijk een nieuwe derogatie in 2018.

Vorige week liet Kees Romijn, voorzitter LTO Melkveehouderij, al weten dat hij niet verwachtte dat het de Nederlandse overheid ging lukken om voor 2018 goedkeuring te krijgen voor het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn en daarmee dus de derogatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
jeroen 20 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874914/nieuwe-derogatie-lukt-niet-voor-2018][/url]
bereid je maar op het ergste voor als men zo begint te praten is het al zeker dat de derogatie en de fosfaatrechten niet door gaat
en hoe dan verder?
gehaktbal 20 Juni 2017
Zonder derogatie kun je ook gewoon melk leveren hoor!
En lekker ook meer mais verbouwen
tem 24 Juni 2017
geen derogatie met de huidige voorwaarden .dus ook geen fosfaatplafon,want dit was de voorwaarde voor derogatie. dus ook geen fosfaat rechten.dus misschien komt er dan toch gerechtigheid.
info 25 Juni 2017
Er zijn een heel aantal boeren die niet meedoen aan derogatie hiervan ken ik er nog al wat, deze ondernemers hebben wel gem. genoeg grond maar financieel gaat het hun niet slecht, er zijn meer die in de derogatie zitten en het wel minder hebben , en dan vraag ik mezelf af of je wel mee moet doen , we leggen ons toch hiermee nogal wat extra regels op. Ik denk dat het vaak ook een bedrijfsmatige beslissing moet zijn , het is wel zo dat de landelijke beslissing dan ook voor de niet derogatie boeren telt wat niet helemaal terecht is
john 25 Juni 2017
de bodem moet centraal staan in de nieuwe derogatie onderhandelingen, bodemmonsters, evenwichtsbemesting allemaal zaken die van belang zijn en we nu eens en voor altijd goed moeten regelen!
josef 25 Juni 2017
Dit gedoe samen met de rechtszaken zorgt alleen maar voor nog meer verdeeldheid onder de boeren.
Boelenham 5 Juli 2017
Met de pet in de hand afwachten wat de notabelen beslissen ,dat is wat boeren kunnen,we zijn de nieuwe slaven van de maatschappij , gaat de duim omhoog of........... Men stuurt richting een crissis , en daarna is het makkelijk wetten uitvoeren ,...stikken ...of ...ga maar naar de rechter .......geld op?.... Tja jammer. Punt
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden