Zuivelconcerns sluiten pact

Milcobel haalt melk van FrieslandCampina op

17 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Belgische zuivelconcern Milcobel gaat vanaf februari volgend jaar een deel van de melk ophalen bij melkveehouders die nu aan FrieslandCampina Belgium leveren. De zuivelconcern hebben hiertoe een overeenkomst gesloten. FrieslandCampina Belgium kan het huidige volume aan melk, dat dit jaar groeit, niet meer aan.

180

miljoen

liter melk neemt Milcobel over van FrieslandCampina

Dit hebben de bedrijven dinsdag bekendgemaakt. Concreet houdt dit in dat Milcobel vanaf 1 februari 2016 de melk van 443 leverancier-melkveebedrijven, goed voor een jaarproductie van circa 180 miljoen liter melk per jaar, wil afnemen en garanderen. Zo kunnen beide zuivelbedrijven alle betrokken melkveehouders continuïteit bieden, staat in de verklaring. FrieslandCampina Belgium blijft de melk bij de 441 overige leveranciers-melkveehouders en zijn 28 leden-melkveehouders afnemen.

Milcobel wil met de extra melk groeien in de productie van zuivelproducten als melkpoeder, kaas, boter, zuiveldranken en ijs. 'Door recente investeringen, met als sluitstuk de bouw van nieuwe poederinstallaties, kan Milcobel extra melk verwerken”, aldus Eddy de Mûelenaere, CEO van Milcobel.
 
Milcobel biedt de betrokken melkveehouders aan vanaf 1 februari 2016 lid te worden van de coöperatie Milcobel en garandeert daarmee de afname van de melk. Of een melkveehouder daadwerkelijk lid wil worden van Milcobel blijft een individuele keuze. Indien de betrokken melkveehouders per 1 februari 2016 lid zijn en melk leveren aan Milcobel, ontvangen zij een financiële tegemoetkoming van 3 euro per 100 liter melk (over het geleverde melkvolume in 2015).

Betrokken leverancier-melkveehouders die na 1 februari 2016 overstappen naar Milcobel, kiezen voor een andere koper of besluiten de melklevering stop te zetten voor 1 juli 2016, ontvangen volgens Milcobel een vergoeding van 0,50 euro per 100 liter.

FrieslandCampina Belgium wil het volume melk dat het bij zijn leverancier-melkveehouders ophaalt beter afstemmen op de marktvraag in België. 'FrieslandCampina heeft er alles aan gedaan om de continuïteit van de melkveebedrijven te kunnen verzekeren. In Milcobel heeft FrieslandCampina een geschikte partner voor de gedeeltelijke overdracht van de melkophaling gevonden', verklaart Katrien Bousson, General Manager van FrieslandCampina Belgium. Het bedrijf neemt de melk van de betrokken melkveehouders tot uiterlijk 1 juli 2016 af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina bundelt klimaatvoorlopers

Nieuws melk

FrieslandCampina wil vóór 2030 verdubbelen in VK

Nieuws Melk

Baten FrieslandCampina in Pakistan verder omlaag

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden