Wereldleider in voedsel

Ierland legt veebedrijven CO2-ambities op

10 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Ierland streeft er naar wereldleider te worden op het gebied van duurzame voedselproductie. Deze ambitie staat in een rapport dat maandag in Dublin is gepresenteerd door de Ierse promotieorganisatie, de Irish Food Board (Bord Bia). Het rapport is samenvatting van de eerste drie jaar van het zogehetem Origin Green-programma, wat volgens Bord Bia het eerste duurzaamheidsprogramma voor een complete voedselsector van een land is.

Aan Origin Green doen meer dan 55.000 Ierse agrarische bedrijven en 122 foodbedrijven mee. Deze bedrijven zijn goed voor 90 procent van de Ierse rundvleesproductie en de helft van de melkproductie. De bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 85 procent van de voedingsmiddelenexport van Ierland, aldus Bord Bia. De organisatie benadrukt graag het groene karakter van Ierland als succes van de Ierse foordexport. Vorig jaar exporteerde Ierland naar 175 landen, goed voor een exportwaarde van 10,5 miljard

Als onderdeel van het programma hebben de Ierse foodabrikanten zich volgens Bord Bia gecommitteerd aan meer dan 800 duurzaamheidsdoelen op het gebied van grondstoffeninkoop, productieprocessen en sociale duurzaamheid. Als doelen zijn gesteld een afname van respectievelijk 12 en 17 miljoen euro aan energie- en waterverbruik in 2017 en 14.000 ton algemene afvalproductie.

6

procent

kan agrarische sector in Ierland uitstoot van broeikasgas terugdringen

Een specifiek kenmerk van Origin Green is dat alle deelnemende bedrijven eens per 18 maanden worden gecontroleerd en worden beoordeeld op hun CO2-uitstoot, aldus de verklaring van Bord Bia. Sinds de lancering zijn er bijna 90.000 CO2-evaluaties uitgevoerd op Ierse agrarische bedrijven. Deze resultaten worden aan de agrarische ondernemers doorgegeven, zodat zij kunnen sturen op het terugdringen van het broeikasgas. Agrarische bedrijven worden ook gecontroleerd op hun prestaties op het gebied van watermanagement, biodiversiteit, diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Volgens Bord Bia kan de totale uitstoot van broeikasgassen door de landbouw in Ierland worden verminderd met 6 procent, oftewel 1 miljoen ton. Dit gebeurt volgens de organisatie wanneer de minder goed presterende rundvee- en melkveehouderijen op het niveau van het nationaal gemiddelde komen.

De Ierse melkveestapel geniet volgens Bord Bia al de – gedeelde - laagste voetafdruk in de Europese Unie, terwijl de rundveestapel op de vijfde plaats staat. Als de rundveestapel 10 procent minder CO2 gaat uitstoten, is zij volgens de organisatie de meest CO2-efficiënte in de EU. Dit kan jaarlijks 300 miljoen euro aan extra agrarische inkomsten opleveren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Ierland
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Toon 26 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866703/Ierland-legt-veebedrijven-CO2-ambities-op]Ierland legt veebedrijven CO2-ambities op[/url]
Dit zou ze in nederland ook moeten doen dan zou dier en welzijn veel beter uitkomen en dan kan ook zijn dat de boeren wat meer verdienen en de overschot aan vlees minder word.
schoenmakers1 26 December 2015
weer een stap verder de afgrond in, een hoop nepgetallen belangrijker als de werkelijkheid
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden