Onderzoek CBS en Sovon

De redenen waarom het aantal weidevogels daalt

5 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 18 reacties

Het gaat slecht met de meeste weidevogelsoorten in Nederland. Van veel soorten is het aantal sinds 1990 fors afgenomen. De grootste verliezers zijn de veldleeuwerik en de scholekster, hebben CBS en Sovon Vogelonderzoek Nederland onderzocht.

Volgens de twee organisaties loopt de populatie aan weidevogels terug door de nieuwe technieken van graslandbeheer in de melkveehouderij, een forse daling van het aantal hectare grasland door verstedelijking en de aanwezigheid van natuurlijke vijanden.

Scholekster en veldleeuwerik zijn met 60 procent afgenomen

De populaties van grutto, scholekster, slobeend, veldleeuwerik en graspieper laten vanaf de jaren ‘90 een geleidelijke daling zien. De gruttostand is sinds die tijd gehalveerd, aldus CBS en Sovon. Scholekster en veldleeuwerik zijn met 60 procent gedaald. Van de kievit en gele kwikstaart blijven de populaties tot de eeuwwisseling nog op peil en de tureluur neemt in die periode wat toe. Maar na de eeuwwisseling is ook bij deze soorten een daling te zien, zeggen de organisaties. Alleen het aantal kuifeenden is gegroeid.

Volgens de organisaties loopt de populatie terug door enerzijds directe verliezen van nesten en kuikens, doordat melkveehouders bijvoorbeeld steeds vroeger en vaker maaien. Ook verdwijnen volgens CBS en Sovon steeds meer kruidenrijke hooilanden en komen daar 'uniform gedraineerde percelen met één of twee soorten gras' voor in de plaats, die 'makkelijker machinaal te bewerken zijn en een hogere grasproductie opleveren. Daardoor is er minder voedsel, dekking en rust voor weidevogels.'

Ook de toenemende verstedelijking speelt echter een grote rol. Door de uitbreiding van onder andere steden en de bijbehorende infrastructuur en de daarmee gepaarde toegenomen verstoring is volgens CBS en Sovon broedgebied van weidevogels verloren gegaan. In totaal verdween er sinds 1990 ruim 150.000 hectare grasland, een daling van ruim 14 procent.

Ook eieren en jonge weidevogels worden verslonden en gedood door roofdieren, melden de organisaties. Soorten als buizerd, hermelijn, bunzing, vos, kraaiachtigen, blauwe reiger, ooievaar, maar bijvoorbeeld ook egels, hebben – naast veel andere prooien en aas – ook weidevogels  op het menu staan. Omdat sommige soorten roofdieren toenemen en andere afnemen valt niet te zeggen of de druk hiervan op de weidevogelstand veranderd is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
natuurliefhebber 5 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865084/De-redenen-waarom-het-aantal-weidevogels-daalt]De redenen waarom het aantal weidevogels daalt[/url]
Al jaren loop ik door het veld en zie de populatie vossen extreem toenemen. als nestbeschermer veel werk gedaan ben uit frustratie over alle nesten die worden opgegeten door onder andere de vos met dit werk gestopt.
whl van der Post 5 Augustus 2015
De gemeente Leiden is in december 2010 begonnen met de aanleg van een weidevogelgebied van bijna 50 hectare. Dit was nodig om de weidevogelstand te verbeteren want boeren moesten niet denken dat ze zo maar ongestraft 2x per jaar konden maaien...
In het voorjaar/zomer 2010 hadden wij in dat gebied nog 150 broedparen, dit jaar zijn het er ongeveer 25...
Het gebied verdient nu eerder de naam "weidevogelkerkhof"
mafkees 5 Augustus 2015
Volgens mij is het ook een onderzoek waard wat de invloed van onze zodebemesters en sleepslangen teweeg brengt. Sneuvelen volgens mij ook veel weidevogels en jonge haasjes door. En natuurlijk doet de Vos ook nog een duit in het zakje. Stoer van die mensen die de Vos jaren geleden hebben uitgezet vanuit Polen. Nu is het wééér de schuld van de boeren.
natuurliefhebber 5 Augustus 2015
Vaak heb ik de indruk dat niet de feiten bepalend zijn voor het beleid maar de algemene norm het beleid bepaald. De norm is boeren vernielen de weidestand. Er is nooit onderzoek naar gedaan of als er al onderzoek naar gedaan is zijn de uitgangspunten dusdanig dat de uitkomst wel moet zijn dat de boeren de schuld hebben. Heb nog nooit onderzoek gezien naar invloed vossen of andere roofvogels op de weidevogel stand. Ik weet wel het krioelt hier van de vossen.
Flevo uitje 5 Augustus 2015
Gaat het een keer slecht met veldleeuwerik word er nog gezeurt
betweter 5 Augustus 2015
al die dingen wordt gezegd omdat het allemaal anti boeren zijn, kijk eens wat een macht wakker dier heeft, die kan ons maken of breken , breken dus, we moeten eens zien wie daar allemaal inzitten dan kun je ze zelf aanpakken, allemaal van die opgeschoten managers die bonussen opstrijken en als hobby boertje plagen, ik zeg maar zo, het midden oosten heeft IS wij hebben wakker dier.
Han 5 Augustus 2015
En niet te vergeten de toename van schoffelen, wiedeggen, akelige onkruidbranders en meer van dit soort machines om onkruid te vernietigen.
Gelijktijdig worden ook alle broedsels vernietigd!! Een waar vogelkerkhof op dit soort akkers.
weideman 5 Augustus 2015
Er is in onze buurt onderzoek gedaan naar de weidevogels. Staatsbosbeheer moest ook meedoen omdat zij ook in de gebiedscooperatie zitten. Blijkt, op boeren land waren her en der weidevogels (liep terug in de zelfde trend als elders) bij staatsbosbeheer geen enkele weidevogel..... vraag over gesteld naar staatsbosbeheer, geven als antwoord jaa, het is botanisch beheer.... Ligt in de EHS. Ik viel van mijn stoel.
Frans V 5 Augustus 2015
Lees dit eens:

http://climategate.nl/2015/08/05/lies-damn-lies-centraal-bureau-voor-statistiek-cbs-weidevogels-algemener-dan-in-extensief-1900/

Een voorbeeld stukje geknipt uit de link hierboven:

Helemaal bont maakt CBS het, wanneer ze zelfs de afname van het oppervlak aan grasland er bij halen.

Door de uitbreiding van onder andere steden en de bijbehorende infrastructuur en de daarmee gepaard gaande toegenomen verstoring, is broedgebied van weidevogels verloren gegaan. In totaal verdween er sinds 1990 ruim 150 000 hectare grasland. Dat is een daling van ruim 14 procent.

Ze hadden wel even mogen vermelden, dat 107.000 hectare landbouwgrond/grasland werd opgekocht van 1990 tot 2012 om Nieuwe Natuur te worden en natuurgrond voor recreatie om de stad. De opkoop van boerengrond voor ‘natuur’ was in afgelopen decennium de belangrijkste prijsopdrijver van landbouwgrond en de belangrijkste reden dat grasland verdween. Tevens is de prijsopdrijving van boerengrond nu een belangrijke drijver achter de drang tot kostenbesparing/intensivering.

De beste kop voor het CBS-bericht zou dus zijn

Achteruitgang weidevogels zet door, mede dankzij miljarden-investeringen natuur

0f

Halve waarheid meest gebruikte argument bij natuurbeleid
wim v/d molen 6 Augustus 2015
en weer krijgt de veehouder de schuld ? je komt niet eens in het land met je tractor als je 15 juni land hebt ?????????ik zal niet zeggen dat alle boeren het goed doen maar wel triest om te zeggen dat het aan de veehouder ligt en wij mogen minder mais verbouwen dat is voor de kievit ook niet goed
arlo 6 Augustus 2015
bij mij naast licht 4 ha bouwland deze grond is bestemt voor ruil verkaveling van provincie Gelderland waar jaarlijks 4 kievit nesten broeden ,dit heb ik gemeld bij de provincie maar de provincie heeft geen vogel vereniging en gaat dus vrij uit en zo ging voor 4 de jaar weer 4 kievit nesten verloren helaas
Kees Hoogzand 6 Augustus 2015
Is er ooit wel eens gekeken naar welk een enorme schade eksters en alle kraaiachtigen aan weidevogelsnesten toebrengen. Ook andere kleine vogels zoals de huismus hebben enorm te lijden van dit schorem van de vogelwereld.
nuchtere boer 7 Augustus 2015
Tegenwoordig is de Veldleeuwerik weer in. je kan niet alles hebben.
g.v.d.linden 12 Augustus 2015
ik vraag mij af hoeveel weidevogels er in Nederland waren halverwege de 19 eeuw
geert 12 Augustus 2015
Waarom tegenwoordig zo,n aandacht voor de kiekendief ? deze vogel schijnt erg belangrijk te zijn ,het woord zegt het al,waarom moeten we andere vogels weer beschermen om te zorgen dat deze vogels een prooi moeten hebben ?
Eric 17 Augustus 2015
Bij ons is drie jaar geleden ook ruilverkaveling geweest. Waar de natuurorganisaties flink van geprofiteerd hebben . Maar de weidevogels hebben de milieurakkers niet aan gedacht .Bij ons zitten nu de weidevogels en bij hun een verdwwaalde wulp. DE grond bij hun wordt niet bemest en daardoor zitten er ook geen wormen en zeker niet als je er 1 meter zwarte grond eraf haalt. Brabants Landschap zijn schuld en naar jaken dat de vogelstand terugloopt dit hebben ze zelf veroorzaakt en wiilen nu op onze grond vogelbeheer gaan doen
Vonk 30 Augustus 2015
Hoe komt het toch dat natuurorganisaties niet door hebben dat op natuurland de vogels weg gaan wegens gebrek aan voeding!
Het zelfde geld voor plas drassen kunnen wormen wel onderwater leven?
Dus hoeveel voeding zit er bij een plasdras ?
Polder pijl omhoog helpt denk wel!
En kraai achtigen bestrijden is hard nodig
En goed bemesten en uitgesteld maaien helpt denk ook wel
dirk 1 September 2015
prachtig die ooievaars tijdens het maaien ,soms zijn er wel 5 op een veld , mooi die reigers in de sloot naast het weiland , en die vossen ook leuk en de kraaien, buizers, sperwer enz enz . allemaal dieren die de weidevogelstand bedreigen ,lastig dat de de BOER de zwarte piet krijg als de weidevogelstand verminderd.......
GEEN BOER, GEEN WEIDE, GEEN WEIDEVOGELS.
Frank gorter 11 Mei 2017
Een schuldige aanwijzen is elke keer het makkelijkste wat er gean wordt. Als je naar het totale plaatje kijk kan oa de boer er niets aan doen dat de weidivogels in aantal daalt. Steeds meer land wordt er opgeofferd voor stedenbouw en andere nutteloze projecten. Laten we de projectontwikkelaars maar de schuld geven en de gemeente en provincie die de vergunningen afgeven. Als een maal landbouwgebied en natuurgebied is opgeofferd en veranderd is in steen en beton kan je nooit meer terug nasr land en natuur. Op dit korte termijn hebben partijen heel veel geldt verdiend en de daders zijn vervolgens ergens anders weidevogel schade aan het aanrichten. Terug naar de boer. Agrarische grond wordt nu door schaarste duur. Dat geld moet worden opgebracht uit de producten die zij vetbouwen. De boer is slim en weet met technieken het productie niveau te verhogen. Echtet deze (mono) culturen en methoden geven wel een lagere beztiing van de weide vogels. Daarnaasrt komt werkelijk niemand opbhetbidee om natuut een agrarisch product te maken. Bij voorbeeld. Als jij als boet zoveel natuureenheden weet te produceten wordt je voor die natuuteenheden gewoon betaald. Dit is een win win setup. Want die ambtelijkeambtensren die voorheen jou beboeten voor weet ik veel wat die worden nu in het veld gezet met verrekijker en notitie apparatuur om het aantaal natuureenheden te tellen. Die natuureenheden worden gestandaardiseerd. Elke natuureenheid leverd je geld op. En dat moet dan bij een hectate een maximum van 4000 euro opleveren. Moet jij eens zien hoe snel de veehouder omschoolt om zowel natuureenheden als een product van dat land te halen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden